Denkdobbelen: Mogen spinnen in de speeltuin paardrijden? [recensie]

Denkdobbelen Filosofiejuf.nl verhalen gedichten verzinnen fantaseren spelletjes toneelstukjes vragen gedachtenwolken schrijven whiteboard stift uitvegen wolkjes zin willen moeten kunnen mogen zelfstandige naamwoorden meervoud tijd- plaatsbepaling werkwoorden dobbelsteen pion recensie review

Denkdobbelen Filosofiejuf.nl verhalen gedichten verzinnen fantaseren spelletjes toneelstukjes vragen gedachtenwolken schrijven whiteboard stift uitvegen wolkjes zin willen moeten kunnen mogen zelfstandige naamwoorden meervoud tijd- plaatsbepaling werkwoorden dobbelsteen pion recensie review Het spel Denkdobbelen kun je gebruiken om verhalen en gedichten te verzinnen, lekker te fantaseren, toneelstukjes te bedenken, gekke vragen te maken om samen over na te denken, tekenideeën te krijgen en nog veel meer.

Op het bordspel staan vier gedachtenwolken waar je woorden op kunt schrijven met whiteboard stift. Deze kun je ook weer makkelijk uitvegen. De woorden in de wolkjes vormen samen een zin of een vraag. Je stelt deze zinnen of vragen samen door te dobbelen met de dobbelstenen. Het is ontzettend grappig om te doen en ook nog leerzaam.

 

 

Recensie:
Spelletjes doen vinden wij hier in huis leuk, maar dit keer wagen wij ons eens aan een heel ander soort bordspel. De vragen op de doos van Denkdobbelen roepen direct de nodige vragen op. Moeten regenbogen rekenen? Mogen sterren slapen? Uitpakken maar…

Denkdobbelen

Denkdobbelen Filosofiejuf.nl verhalen gedichten verzinnen fantaseren spelletjes toneelstukjes vragen gedachtenwolken schrijven whiteboard stift uitvegen wolkjes zin willen moeten kunnen mogen zelfstandige naamwoorden meervoud tijd- plaatsbepaling werkwoorden dobbelsteen pion recensie review Op het spelbord staan vier wolken met een gekleurde rand. Deze zijn allemaal verdeeld in acht vlakken. Met de bijgeleverde whiteboardmarker moet je in elk vakje een woord schrijven. Alleen bij de groene wolk mag je eventueel wat vakjes wit laten. Hierdoor zul je een andere soort vraag krijgen. Uiteraard zijn er wel spelregels verbonden aan wat voor woorden je moet opschrijven. Want Denkdobbelen draait om bijzondere vragen en laat jou nadenken en discussiëren over de vraag.

Wolken met woorden

Om in ieder geval een zin te krijgen, moet je de aanwijzingen opvolgen van Denkdobbelen. De rode wolk krijgt vier vaste woorden: kunnen, mogen, willen en moeten. Deze woorden komen allemaal twee keer in de wolk te staan.
De blauwe wolk is bedoeld voor zelfstandige naamwoorden in meervoud. Dit mogen mensen zijn, maar ook dieren, voorwerpen of fantasiewezens.
De groene wolk is voor tijd- of plaatsbepalingen. Bijvoorbeeld: altijd, nergens, nooit of in de speeltuin. Wanneer je wilt mag je in deze wolk ook een aantal vakjes leeg laten.
Tenslotte schrijf je in de gele wolk werkwoorden zoals lopen, rennen, springen of klimmen. Plaats de gekleurde pionnen in een willekeurig vakje van de wolk met dezelfde kleur en het spel is klaar om te beginnen.

Het spel Denkdobbelen

Voor elke kleur wordt er gegooid met de dobbelsteen en elke pion wordt het aantal vakjes verplaatst als de ogen van de worp. Wanneer je dit bij alle vier de kleuren hebt gedaan, ontstaan er zinnen. Zo begonnen wij bijvoorbeeld met de vraag: “Moeten kinderen altijd rennen.” Dit is nog een normale vraag, maar er valt genoeg over te praten. Want kinderen zullen ongetwijfeld eerder vinden van wel dan ouders… Zeker als het over binnenshuis gaat.
Denkdobbelen Filosofiejuf.nl verhalen gedichten verzinnen fantaseren spelletjes toneelstukjes vragen gedachtenwolken schrijven whiteboard stift uitvegen wolkjes zin willen moeten kunnen mogen zelfstandige naamwoorden meervoud tijd- plaatsbepaling werkwoorden dobbelsteen pion recensie review Maar we kregen ook wat minder voor de hand liggende vragen, zoals: “Mogen spinnen in de speeltuin paardrijden?” Na flink wat gelach kwamen daar leuke en verrassende antwoorden uit.

Verdieping

Wanneer kinderen een beetje gewend aan het spel zijn, kun je ook de doorvraagkaarten gebruiken. Dit kan ook praktisch zijn wanneer er weinig interactie is op een vraag. Hiermee geef je de kinderen extra stof tot nadenken. “Zal dat in de toekomst ook nog zo zijn?” of “Kun je een voorbeeld geven?” zijn voorbeelden van deze doorvraagkaarten.

Bekijk op Bol.com logoDenkdobbelen
Bordspel, 4+, Filosovaardig.nl