De maan-zaak: spannende “whodunit” op de maan [recensie]

De maan-zaak Stuart Gibbs Het maans-mysterie whodunit recensie review ruimte buitenaards verblijf maan mensen uitverkorenen aarde waarheid oersaai kinderen buiten wc’s drama leefruimte verblijf dood ruimtepak bevelhebber ongeluk onderzoek spannender verhalen mysterieus permanent wonen reizen tijd rooskleurig maanbasis Alfa centraal nederzetting families appartementen gastenverblijf plattegrond uitreksels bewonershandleiding bewoners beeld films ruimtschepen snufjes levens waarheid sardine-blik zwaartekracht ontbreken humor pretje binnen gestikt misdrijven raadselachtig ontdekking Van holkema & warendorf

De maan-zaak Stuart Gibbs Het maans-mysterie whodunit recensie review ruimte buitenaards verblijf maan mensen uitverkorenen aarde waarheid oersaai kinderen buiten wc’s drama leefruimte verblijf dood ruimtepak bevelhebber ongeluk onderzoek spannender verhalen mysterieus permanent wonen reizen tijd rooskleurig maanbasis Alfa centraal nederzetting families appartementen gastenverblijf plattegrond uitreksels bewonershandleiding bewoners beeld films ruimtschepen snufjes levens waarheid sardine-blik zwaartekracht ontbreken humor pretje binnen gestikt misdrijven raadselachtig ontdekking Van holkema & warendorfIn het jaar 2041 is het eerste permanente buitenaardse verblijf op de maan voor mensen een feit. De twaalfjarige Dashiell is een van de uitverkorenen die er mogen wonen. Het lijkt fantastisch, maar niemand op aarde kent de waarheid: het leven op de maan is oersaai! Kinderen mogen niet eens naar buiten – en om het nog erger te maken, het eten is er ver-schrik-ke-lijk, de leefruimte beperkt en de wc’s… De wc’s zijn het grootste drama ever. Op dag 188 van hun verblijf op de maan wordt dr. Ronald Holtz dood gevonden buiten de basis. Hij blijkt zonder dat iemand het wist de basis te hebben verlaten en heeft daarbij zijn ruimtepak niet goed aangedaan. De bevelhebber van de basis denkt al snel aan een ongeluk, maar Dash gelooft dat niet en gaat op onderzoek uit.

 

Recensie:
Kinderen vanaf een jaar of tien die dol zijn op spannende verhalen kunnen hun hart ophalen met deze bijzondere “whodunit”. Het feit dat het verhaal afspeelt op de maan, maakt het extra interessant en mysterieus. Want echt waar, in De maan-zaak kunnen mensen permanent wonen op de maan!

De maan-zaak

We reizen 25 jaar verder in de tijd en voila: er is leven op de maan mogelijk. Er is een echt verblijf gemaakt op de maan en er zijn een aantal gelukkige mensen die de eer hadden om de eerste bewoners van de maan te worden. Dat klinkt echt super gaaf natuurlijk, zeker voor de twaalfjarige Dash. Echter blijkt het leven op de maan al snel minde rooskleurig dan verwacht. De maan-zaak is het eerste deel van een spannend verhaal in de ruimte.

 De maan-zaak Stuart Gibbs Het maans-mysterie whodunit recensie review ruimte buitenaards verblijf maan mensen uitverkorenen aarde waarheid oersaai kinderen buiten wc’s drama leefruimte verblijf dood ruimtepak bevelhebber ongeluk onderzoek spannender verhalen mysterieus permanent wonen reizen tijd rooskleurig maanbasis Alfa centraal nederzetting families appartementen gastenverblijf plattegrond uitreksels bewonershandleiding bewoners beeld films ruimtschepen snufjes levens waarheid sardine-blik zwaartekracht ontbreken humor pretje binnen gestikt misdrijven raadselachtig ontdekking Van holkema & warendorfDe maanbasis Alfa staat centraal in dit verhaal. Dit is de nederzetting waar de uitverkoren families wonen. Er zijn vijftien appartementen gerealiseerd in de basis en één gastenverblijf. Om je een beeld te geven van deze maanbasis, staat er een plattegrond voorin het boek. Het verhaal wordt afgewisseld met uitreksels uit de officiële Bewonershandleiding voor Maanbasis Alfa (MBA). Deze stukken zijn  gedrukt op grijze pagina’s, waardoor je ze direct herkend. Door deze stukken voel je steeds meer een beetje een bewoners van de MBA.

Het eerste hoofdstuk zal kinderen direct aanspreken: het maakt direct korte metten met het fantastische beeld dat in films wordt neergezet van ruimteschepen. Niets technische snufjes en fantastische levens. Dashiell (Dash) vertelt voor eens en altijd de waarheid over het leven in de ruimte. Het leven is er oersaai, hun verblijf lijkt wel een reusachtig sardine-blik en naar de wc gaan is rete-irritant. Waarom? Nou laten we zeggen dat het iets met de zwaartekracht (of beter gezegd: het ontbreken daarvan) te maken heeft…

 De maan-zaak Stuart Gibbs Het maans-mysterie whodunit recensie review ruimte buitenaards verblijf maan mensen uitverkorenen aarde waarheid oersaai kinderen buiten wc’s drama leefruimte verblijf dood ruimtepak bevelhebber ongeluk onderzoek spannender verhalen mysterieus permanent wonen reizen tijd rooskleurig maanbasis Alfa centraal nederzetting families appartementen gastenverblijf plattegrond uitreksels bewonershandleiding bewoners beeld films ruimtschepen snufjes levens waarheid sardine-blik zwaartekracht ontbreken humor pretje binnen gestikt misdrijven raadselachtig ontdekking Van holkema & warendorfHet verhaal begint dus vooral met een flinke dosis humor en een realistische blik op het leven wat iedereen zo fantastisch lijkt. Altijd maar binnen moeten zitten is geen pretje en altijd met dezelfde mensen opgescheept zitten ook niet. Maar het wordt ook bizar wanneer dr. Ronald Holtz dood gevonden wordt buiten de basis. Komt het doordat hij zijn ruimtepak niet goed aan had en daardoor is gestikt? Of worden er ook al misdrijven gepleegd op de maan? Dash vindt de dood van Holtz te raadselachtig en gaat op onderzoek uit. Holtz had namelijk net een belangrijke ontdekking gedaan en stond op het punt dit met alle bewoners van de MBA te delen. Was er iemand die niet wilde dat zijn verhaal naar buiten kwam? De kans is groot dat je het boek niet meer weg kunt leggen, zodra je bent begonnen met lezen…

Teleurgesteld hoef je echt niet te zijn wanneer je De maan-zaak uit hebt. Je kunt dan snel verder gaan in het tweede deel: Het maans-mysterie.

Bekijk op Bol.com logoDe maan-zaak – Stuart Gibbs
Zelf lezen, hardcover, 328 pagina’s, Van Holkema & Warendorf