Appeltje Eitje

appeltje eitje bette westera zwijsen

 

 

Appeltje eitje is een boek vol versjes over eten, drinken en vrolijk zijn. Er staan gedichtjes in over smakkende vaders, neuspeuterende reuzen en rare kannibalen. Maar ook spannende recepten en grappige raadsels. Weet jij bijvoorbeeld hoeveel olifanten eten?

 

Recensie:
Leuke leesboeken voor kinderen zijn een must. De vormgeving van een boek is daarbij net zo belangrijk als het verhaal op zich. Hoewel mijn dochter de meeste boeken met zwart-wit prenten maar saai vind, maakt ze graag een uitzondering voor Appeltje Eitje. Dat komt niet in de eerste plaats door de plaatjes die er in staan, maar door de grappige rijmpjes die tot de verbeelding spreken!

Humor

Na het lezen van het eerste rijmpje over een smakkende papa is de toon gezet en wordt bladzijde naar bladzijde omgeslagen… Uiteraard nadat ze de tekst heeft gelezen. Ze ligt regelmatig dubbel van het lachen en omdat de versjes zo ontzettend grappig zijn, neemt ze de zwart-wit plaatjes voor lief. Deze zijn opeens niet meer saai, maar grappig. Dit komt weer omdat ze haarscherp de clou van de rijmpjes weten uit te beelden. Zo zie je bijvoorbeeld een haas op een koe afgebeeld, waar het rijmpje gaat over biefstuk van de haas, dat eigenlijk vlees van de koe is.

AVI M5

Appeltje Eitje is een boekje geschreven op AVI-M5 niveau, wat inhoud dat kinderen uit groep 5 (halverwege) dit prima kunnen lezen. Mijn zevenjarige dochter (groep 4) geniet ontzettend van de grappige versjes en raadsels. Want ook dat staat er in te lezen en ook de raadsels zijn geestig, al moet je soms even goed nadenken om de oplossing te raden.

De onderwerpen in dit boekje zijn divers, zo is er voor elk wat wils. Maar sommige rijmpjes zijn bij voorbaat al een succes, neem bijvoorbeeld het rijmpje over een meisje dat niet van snoepen houdt. En een moeder die haar verplicht haar snoep op te eten, anders krijgt ze ook geen warme maaltijd…

Enkele andere grappige onderwerpen zijn: verslikken, appelmoes met zout, boeren, pannenkoeken en snotjes. Je snapt dat vooral de “vieze” onderwerpen met groot plezier gelezen worden door kinderen!

Appeltje Eitje – Bette Westera
Zelf Lezen, hardcover, 73 pagina’s, Zwijsen

twitterbutton.nl