Block It! Dobbelen, vooruit denken en blokken vormen

Block It! bordspel dobbelen spelletje kleuren draaienBlock It! is een leuk tactisch spel voor jong en oud. De regels zijn eenvoudig, maar het is lastig om te winnen. Bij Block It! gaat het er om jou drie blokjes op het speelbord te krijgen. Dit doe je door de kaartjes op het bord te draaien of te verwisselen. Elke keer dat je een vierkant in jouw kleur maakt, mag je er een blokje op zetten. Dit is jouw eerste punt. Lukt het jou drie blokjes te plaatsen, dan win je! Maar je hebt ook nog een speciale dobbelsteen bij Block It! die aangeeft hoe je mag draaien. Dus kies jij de juiste kaartjes en verwissel jij de goede kaartjes, dan mag jij als eerste roepen: BLOCK IT!

 

Recensie:
Vorige keer recenseerden wij het spel Koe zoekt Boer van The Game Master, nu is het de beurt aan Block It! Dit bordspel is geschikt voor één tot vier spelers. Vanaf twee spelers strijd je tegen elkaar, maar er zijn ook drie spelvarianten voor als je alleen bent. Zo kun je dus ook lekker oefenen en daarna je vrienden en familie uitdagen!

Voorbereidingen

Wanneer je het spel voor de eerste keer gaat spelen zijn er wat extra voorbereidingen die je moet treffen. Alle kaartjes mot je uit de mal drukken en elk kaartje druk je op een pinnetje. Wanneer je dit hebt gedaan, is het spel klaar voor gebruik.
Om het spel te kunnen beginnen, moeten alle kaartjes op het speelbord worden gezet, hieronder lees je hoe dat in zijn werk gaat bij Block It!

Block It!

Block It! bordspel dobbelen strategie geluk kleuren  the game masterBij het spel Block It! moet je goed nadenken over de zetten die je maakt, maar moet je ook een beetje geluk met de dobbelsteen hebben. Om het spel te starten zet je alle kaartjes willekeurig op het speelbord. Staan alle kaartjes? Check dan even of er niet al per ongeluk vierkantjes bestaande uit vier blokjes van één kleur zijn ontstaan. Is dit wel het geval, draai hier dan willekeurig even wat kaartjes anders. Zo maakt iedereen een eerlijke start.
Elke beurt begint met een worp van de dobbelsteen. Deze bepaalt wat de volgende actie is. Met de dobbelsteen kun je een draaiactie dobbelen, waarbij je een kaartje één of twee keer mag draaien in de aangegeven richting. Maar je kunt ook de optie gooien dat je twee kaartjes van plaats mag verwisselen. Zodra je met vier kaartjes een vierkant bestaande uit vier vakjes van jouw kleur weet te maken, mag je er een blokje opzetten. Kaarten waarop een blokje staat, mogen niet meer gedraaid of verplaatst worden… Tenzij iemand een anti-block gooit (blokje met een rood kruis er door heen). Wie deze dobbelt, mag een blokje van een tegenstander van het bord halen (indien aanwezig).

Leeftijd en speelduur

Block It! is een spel dat geschikt is voor kinderen vanaf zes jaar. Nu hangt dit uiteraard een beetje af per kind, maar de spelregels zijn niet moeilijk, dus zeker een kind van die leeftijd aan te leren. Het strategisch nadenken zal wellicht eerst wat oefening vergen, maar als kinderen eenmaal door hebben dat ze altijd een stap vooruit moeten denken, zullen ze al snel veel plezier hebben met dit spel. De speelduur is ongeveer en kwartier, waardoor het ook qua speelduur niet te lang voor kinderen is.

Block It! – Opties voor één speler

Zoals gezegd kun je Block It! ook alleen spelen. Je kunt dan kiezen uit drie verschillende speelmogelijkheden:
* Probeer in 20 beurten zo veel mogelijk blokjes (van alle kleuren) te maken.
* Probeer zoveel mogelijk blokjes van alle kleuren te plaatsen in een bepaalde tijd.
* Plaats drie blokjes van één kleur in zo min mogelijk beurten op het bord.
Deze spelopties voor één persoon zijn ook handig om mee te oefenen wanneer je het spel nog niet zo goed kent.

Onze ervaring

Block It! is een leuk spel, maar is zeker niet het meest favoriete spel hier in huis. Persoonlijk vind ik het spel wel erg leuk, maar mijn dochter heeft een paar andere favoriete spellen van The Game Master die opvallend vaak gespeeld moeten worden. Wel is het zo dat Block It! vooral leuk is als je spelers hebt die duidelijk aan elkaar gewaagd zijn en op hetzelfde niveau zitten.

Block It!
Bordspel, 6+, speelduur: 15 minuten, aantal spelers: 1 – 4, The Game Master

twitterbutton.nl