Charisma: Hoe ver zou jij gaan voor een dosis Charisma? [recensie]

Charisma Jeanne Ryan van Goor young Adults YA verlegenheid gentherapie Eén injectie kan alles beter maken – of slechter?
Aislyn is verlegen. Zo erg dat ze wegvlucht van feestjes en opziet tegen haar bijbaantje als badjuf. Dan krijgt ze de kans om alles te veranderen. Een dokter biedt haar een dosis Charisma aan, een gentherapie die haar het stralende middelpunt zal maken. De therapie is niet getest, maar Aislyn kan het aanbod niet weerstaan.
Zodra het medicijn in haar bloed zit, begint het te werken. Vanaf dan is ze levendig en populair. Gek genoeg merkt ze dat anderen hetzelfde gedrag vertonen. Eerst lijkt alles beter dan het was, maar als mensen ziek worden en zelfs sterven, slaat de angst toe. De media doen uitvoerig verslag van de besmettelijke, dodelijke ziekte. Aislyn moet een manier vinden om het gen te stoppen, voor het te laat is, maar de dokter is spoorloos…

Recensie:
Soms zijn er dagen dat je zou willen dat alle problemen waar je tegen aan loopt in het leven, simpel op te lossen zijn… Gewoon een wondermedicijn dat er voor zorgt dat je niet altijd met de mond vol tanden staat. De verlegen Aislyn baalt enorm van haar verlegenheid, maar beseft dat dit niet zomaar te veranderen is. Maar dan krijgt ze – geheel onverwacht – een kans die ze niet kan afslaan. Eén injectie met gentherapie zal een ander mens van haar maken. Dat klinkt zo goed, dat Aislyn het feit dat ze het niemand mag vertellen, voor lief neemt. Ze kan haar geluk niet op, wanneer ze al snel effect merkt van haar dosis Charisma.

Charisma

Aislyn ontdekt al snel dat ze niet de enige proefpersoon is die een dosis Charisma heeft gekregen. Er heerst een stilzwijgend verbond onder de proefpersonen. Ze merken van elkaar dat Charisma zijn werk doet en ook de omgeving valt op dat er opzienbarende veranderingen zijn in het gedrag van Aislyn en de andere proefpersonen. Maar dan krijgt één van de proefpersonen last van vervelende bijwerkingen. Deze worden zo ernstig dat een opname in het ziekenhuis vereist is. Al snel worden meer mensen ziek en lijkt het zich als een epidemie uit te breiden. Maar dan valt er een dodelijk slachtoffer… Dat is een dosis Charisma toch niet waard? Zal het de artsen lukken om op tijd een medicijn te vinden en zo levens te redden? 

Schrijfstijl

Jeanne Ryan heeft een vlotte schrijfstijl en heeft de personages goed uitgewerkt. De problematiek van verlegenheid zal voor veel mensen in min of meerdere mate herkenbaar zijn. Ben je zelf niet verlegen, dan ken je ongetwijfeld wel iemand in je omgeving die last heeft van verlegenheid. Daardoor voelt het niet vreemd als Aislyn’s hart sneller gaat kloppen bij het idee dat een injectie al haar problemen kan oplossen… Wie eenmaal in het verhaal zit, zal het boek niet snel meer weg kunnen leggen.

Bekijk op Bol.com logoCharisma – Jeanne Ryan
Young Adults, paperback, 256 pagina’s, van Goor

twitterbutton.nl