#Chill – Voorkom een burn-out [recensie]

#Chill Chill Bryan E. Robinson Frank van der knoop Karakter Uitgevers chillers herinnering patroon doorbreken workaholic teleurstellingen denkwijzen schrijver voorbeelden werkgerelateerd situaties emotionele bankrekening balans gezondheidsproblemen werk inzichten oefenen filosofie ontspanning maanden thema’s privé burn-out mindfullness meditatie recensie review

Ons hectische bestaan, waarin we steeds meer doen in minder tijd met minder middelen, maakt dat we vaak worstelen met de juiste balans tussen ons professionele leven en privé. Steeds meer mensen klagen over al dan niet werkgerelateerde burn-outklachten. Rationeel weten we allemaal dat je gelukkig en gezond voelen in belangrijke mate afhangt van een juist evenwicht, maar vaak is dat moeilijk haalbaar. In #Chill legt Bryan E. Robinson uit hoe we dit patroon kunnen doorbreken door prioriteiten te stellen en mindfullness in ons dagelijks leven te bevorderen. Naast de 12 overzichtelijke stappen met dagelijkse meditatie-oefeningen biedt #Chill tien geboden voor goede zorg en aandacht voor jezelf.

Recensie:
Bijna iedereen kent de situatie wel dat je erg druk bent met je werk, maar ook privé meer tijd wil besteden. Het zou zomaar kunnen dat, na verloop van tijd, de balans hierin weg is. Dit boek zorgt er voor dat je een heldere kijk krijgt op jouw situatie en geeft handvatten om deze situatie te veranderen.

#Chill

De kaft geeft al aan dat je in 12 stappen naar een goede balans tussen werk en ontspanning kunt gaan. Op deze manier is het boek ook ingedeeld. De 12 stappen zijn verwerkt in de twaalf maanden van het jaar. De maandteksten in dit boek beginnen bij januari en lopen door tot en met december. Bij elk hoofdstuk (elke maand) staat een pakkende spreuk. De teksten behandelen steeds verschillende thema’s die elkaar logisch opvolgen. Het boek is gericht op workaholics.

#Chill Chill Bryan E. Robinson Frank van der knoop Karakter Uitgevers chillers herinnering patroon doorbreken workaholic teleurstellingen denkwijzen schrijver voorbeelden werkgerelateerd situaties emotionele bankrekening balans gezondheidsproblemen werk inzichten oefenen filosofie ontspanning maanden thema’s privé burn-out mindfullness meditatie recensie review Het boek bespreekt niet alleen de manieren voor een goede balans, maar laat je ook inzien hoe je workaholic bent geworden en wordt er gesproken over de gezondheidsproblemen van deze manier van werken. De schrijver zorgt er voor dat je inzichten (je eigen kijk op je werk) scherp en helder zijn, zodat je minder piekert en daardoor tijd bespaart. Je moet je patroon doorbreken. Uiteraard is dit niet na één keer op te lossen, maar bij veel oefenen wordt deze handeling ‘gewoon’. Het betreft geen moeilijke filosofie. Het is luchtig geschreven waardoor het prima leest.

De schrijver geeft erg goede voorbeelden. Niet eens zozeer werkgerelateerd, maar wel zodanig dat het duidelijk wordt in alle situaties. Hij meldt ook dat je jezelf met een emotionele bankrekening kunt vergelijken. Als je door teveel werken meer van je emotionele rekening haalt dan er op komt (tijd voor jezelf, gezonde voeding, etc.) raak je uit balans.

Aan het einde van het boek staat het hoofdstuk ‘366 chillers’ waarbij je elke dag een soort herinnering krijgt om je patroon te doorbreken.
Ook wanneer je geen workaholic bent, kun je veel uit dit boek halen. Je krijgt een andere kijk op teleurstellingen en verschillende denkwijzen.

#Chill – Bryan E. Robinson, Frank van der Knoop
Mind & Body, paperback; 224 pagina’s, Karakter Uitgevers