Daarom! En andere diepzinnige antwoorden op kindervragen

Daarom antwoorden kindervragen uitgeverij SNOR vragen kinderen Suzanne Rethans

 

Waarom stellen kinderen altijd van die moeilijke vragen? Ehm… geen idee. Maar ze doen het wel. Daarom is er nu dit boek met antwoorden van allerlei deskundigen op lastige kindervragen. Speciaal voor vaders en moeders die niet vaker dan één keer per dag door de mand willen vallen. Waarom? Daarom!

Met medewerking van onder anderen een imam, priester, boeddhist, rebbetzin en een filosoof. En Nico Frijda, Midas Dekkers en Youp van ’t Hek.

 

 

 

Recensie:
Het is een herkenbaar fenomeen voor ouders. Je kind stelt een diepzinnige vraag, maar eigenlijk weet je niet zo goed wat je er op moet antwoorden. Meestal mompel ik eerst maar even iets van: “ goede vraag” om vervolgens toe te geven dat ik het ook niet precies weet. Mijn oplossing weet mijn dochter inmiddels haarfijn, dus die roept bij de eerste tekenen van mijn weet-ik-niet-antwoord al direct: “Oh, dat moet je zeker weer op Google opzoeken?” Eh ja…. Misschien dat Daarom! En andere diepzinnige antwoorden op kindervragen daar wel verandering in gaat brengen. 

Daarom! En andere diepzinnige antwoorden op kindervragen

Daarom! vragen kinderen antwoorden Suzanna Rethans Snor uitgeverij wereld Een klein, compact boekje dat mij alle antwoorden op die lastige kindervragen moet geven? Ik weet het niet hoor… Echter krijg ik niet direct de kans om te gaan lezen, want het boekje wordt direct overgenomen door mijn achtjarige dochter. De voorkant trekt duidelijk haar aandacht en als ze leest dat hier de antwoorden in staan op kindervragen, is haar interesse gewekt. Ze bekijkt de inhoudsopgave eens aandachtig en pikt er meteen maar een leuke vraag uit. Wat is het verschil tussen mensen en dieren? Snel bladert ze door naar de pagina waar ze het antwoord op deze vraag kan vinden. Al kijkt ze er een beetje bij of ze het de meest bizarre vraag die ze ooit heeft gehoord is…. Ja duhhh, hoor ik haar denken.

Ze is enigszins verrast als ze er achter komt dat er niet één, maar meerdere antwoorden staan. Tja, niet iedereen bekijkt het vanuit hetzelfde perspectief en dus kun je als ouder altijd een antwoord vinden die bij jou past. Zo geeft bioloog Midas Dekkers een ander antwoord dan filosoof René Gudde. Maar ook de antwoorden van Rebbetzin Bracha Heintz en Imam Abdulwahid van Bommel komen aan bod. Samen lezen de antwoorden van iedereen en dat levert al direct een leuk gesprek op. Een leuk voordeel van dit boekje met oudere kinderen!

Verschillende standpunten

Persoonlijk vind ik het erg leuk dat op elke vraag antwoord wordt gegeven door verschillende mensen. Door de diverse standpunten is het makkelijker iets te kiezen wat het beste bij jou als ouder past en kun je kinderen nog eens duidelijk maken dat iedereen een andere mening heeft. En dat is natuurlijk weer een wijze les om te delen met je kroost: het is belangrijk je eigen mening te hebben en er is nooit maar één mening die goed is.

Leuk naslagwerkje

Daarom! En andere diepzinnige antwoorden op kindervragen is een leuk naslagwerkje om bij de hand te hebben. Gewoon omdat het leuk is om uit te lezen. Want natuurlijk stellen kinderen dan net ene vraag die niet in het boekje staat. Komt Google toch nog goed van pas 😉 Maar ook kan het een praktische leidraad zijn bij gesprekjes over bepaalde zaken. En even onder ons: het zijn niet alleen de kinderen die er iets van leren.
Onderwerpen die aan bod komen zijn: het begin, dieren, emoties, tijd, wie ben ik, slapen en dromen, God (en verschillende godsdiensten) en de dood.

Daarom! En andere diepzinnige antwoorden op kindervragen – Suzanne Rethans
Lifestyle & Etiquette, hardcover, 124 pagina’s Uitgeverij Snor

twitterbutton.nl