Een biljet van oneindig: maakt geld gelukkig? [recensie]

Een biljet van oneindig dadara sanne de Bakker Aerila Media Company recensie review Een absurdistisch en humoristisch avontuur over de vraag wat de waarde van geld is. Een concept van de internationaal bekende kunstenaar Dadara en kinderboekenschrijfster Sanne de Bakker. Dadara is directeur van de Exchanghibition Bank. Bij deze bank kunnen geldbiljetten worden ingeleverd voor biljetten van Nul, Miljoen, Oneindig,Liefde en meer. Dadara doemt zelf ook op in het boek als een belangrijk figuur die de twee hoofdpersonen een nieuwe kijk op waarde geeft. Nadat meneer Ping ontdekt dat zijn vermogen heerlijk smaakt, en hij elke keer na het nuttigen van zijn biljetten op verschillende plekken in het bos van Transformania zijn maaltijd er weer uitbraakt, groeien er ineens overal geldbomen. Meneer Utopie, die iets verderop in zijn huisje zijn dromen verzamelt, grijpt na het aantreffen van verschillende geldbomen de kans om zijn dromen te verwezenlijken. Als hij op een dag een knoert van een geldboom ontdekt, kan eindelijk zijn grootste droom in vervulling gaan. Deze droom brengt meneer Ping en meneer Utopie uiteindelijk bij elkaar en dat heeft rampzalige gevolgen…

 

Recensie:
Geld is een onderwerp wat veel kinderen interessant vinden: heb je geld, dan kun je dingen kopen. Een biljet van oneindig trok dan ook direct de nieuwsgierigheid van mijn dochter. Want volgens haar kun je dan alles kopen wat je maar wilt. Dat biljet is zoveel waard, dat er geen getal voor te vinden is… Nou, eerst maar eens lezen om te zien of Een Biljet van oneindig inderdaad daar voor staat.

Een biljet van oneindig

In dit boek over de waarde van het geld maken we kennis met meneer Ping: een man die dol Een biljet van oneindig dadara sanne de bakker recensie review aerial media company waarde geld is op geld! Hij houdt niet zoveel van mensen en dieren, maar wel van zijn duizendpoot Poen. Meneer Ping woont in een gigantische boomhut in Transformania. Meneer Ping heeft eigenlijk maar één ding waar hij altijd aan denkt: geld. Een biljet van oneindig zal ongetwijfeld als een droom klinken voor meneer Ping. Maar voordromen moeten we eigenlijk bij Meneer Utopie zijn.

Meneer Utopie woont aan de rand van het bos in een huis van potjes en planken. Het dak lekt, maar dat is niet erg. Zo heeft hij de kans om te douchen als het regent, want er is geen badkamer in zijn huis. Meneer Utopie is een aardige, optimistische man. Ook deze inwoner van Transformania heeft iets bijzonders dat hij spaart: dromen. Hij stopt alle mooie dromen in een potje met een etiket er op. Zijn huis staat vol met potjes met dromen die nog niet uitgekomen zijn. Ooit, op een dag, komen ze ongetwijfeld uit… Maar dat zal nog wel lang duren, want meneer Utopie is er van overtuigd dat zijn dromen pas uit komen als hij heel veel geld heeft. Maar ja… meneer Utopie heeft eigenlijk geen cent.

Dromen van geld

Meneer Ping besluit op een dag een hapje te nemen van zijn geld. Hij weet niet precies hoe hij op dit idee komt, maar hij kan zich niet inhouden. Hoe zou geld eigenlijk smaken? Zijn Een biljet van oneindig dadara sanne de bakker aerial media company recenie review waarde van geld maakt geld gelukkig dromennieuwsgierigheid wordt beloond, hij smult van een heerlijk geldbiljet, al is de euforie van korte duur. Al snel komt het fijngekauwde biljet er net zo hard weer uit. Meneer Ping besluit dat dit er gewoon bij hoort, niet beseffend dat er iets wonderlijks staat te gebeuren. Op de plek waar hij zijn biljet uitspuugt, groeit later ene geldboom. Omdat de biljetten zo heerlijk smaken, verschijnen er in Transformania heel wat geldbomen. Wanneer meneer Ping de arme meneer Utopie ontmoet, lijken ze samen hun dromen waar te kunnen maken: er is immers geld genoeg voor meneer Utopie om zijn dromen uit te laten komen en meneer Ping heeft een groot fortuin… Maar maakt geld eigenlijk wel gelukkig?

Een biljet van oneindig bevat kleurrijke, bonte prenten van Dadara, welke het boek een aantrekkelijk uiterlijk geven. Bovendien komen de hoofdpersonen in de tekeningen tot leven. Het verhaal van Een biljet van oneindig nodigt uit tot een goed gesprek: wat is de waarde van geld en denk jij dat geld gelukkig maakt?

Een biljet van oneindig – Sanne de Bakker
Zelf lezen, hardcover, 143 pagina’s, Aerial Media Company

twitterbutton.nl