Familieprogramma Slufter (Excursie Ecomare)

Familieprogramma De Slufter Texel Ecomare Excursie

Foto: Ecomare

Waar we in de rest van Nederland de duinen en dijken potdicht houden, heeft de zee in de Slufter vrij spel. Ga mee op ontdekkingstocht en ontdek zelf wat de zee met het landschap doet! Door verschillende opdrachten beleven we de Slufter met zijn bijzondere plantengroei letterlijk met alle zintuigen. Wat de Slufter extra leuk maakt, is dat je niet op de paden hoeft te blijven. Lekker van de duinen springen of natte voeten krijgen in de geul. Met duwnetjes gaan we op zoek naar de dieren die in het water leven.

 

Aanmelden Excursie

Via de website van Ecomare kun je het aanbod in excursies zien en je kunt dan ook direct online boeken. Je betaald dan meteen en kunt de reservering uitprinten. Wanneer dit niet mogelijk is kun je het reserveringsnummer noteren en dit ter plaatse doorgeven aan degene die de cursus begeleidt. Ook is het mogelijk in Ecomare zelf een excursie te boeken en te betalen.

Zelf had ik voor mijn vakantie de excursie via internet geboekt en betalen kon eenvoudig via iDeal. Daarna kreeg ik per email de bevestiging en deze heb ik uitgeprint meegenomen naar de locatie waar de excursie begon. Op de website van Ecomare kun je per direct zien hoeveel plaatsen er nog beschikbaar zijn. Het aanbod van excursies kun je op www.ecomare.nl vinden onder het kopje “Op stap met Ecomare.”

Beginpunt

Het beginpunt van deze excursie is onderaan bij de Sluftertrap. Dit staat duidelijk aangegeven. Vanaf de Postweg neem je afslag 30 in westelijke richting (de Slufterweg) en dan doorrijden tot aan het einde van deze weg. Daar zijn gratis parkeerplaatsen waar je de auto kunt parkeren. De Sluftertrap zie je eigenlijk automatisch wanneer je bij de parkeerplaats bent aangekomen.

Wanneer, kosten en tijdsduur

Voor data en tijden van deze excursie kun je de website van Ecomare raadplegen. Voor deze excursie betaal je zes euro per voor kinderen tot en met 12 jaar en negen euro voor volwassenen. De excursie duurt ongeveer anderhalf uur.

Familieprogramma Slufter

Excursie Slufter Texel Ecomare Familie programma kinderen dagje uitDe excursie is bedoeld voor gezinnen met kinderen vanaf vijf jaar. Er kunnen geen buggy’s mee en de minimum leeftijd is dus echt vijf jaar. Er moet best een aardige wandeling gemaakt worden, dus houdt daar rekening mee. Ook honden mogen helaas niet mee, omdat deze niet in het gebied de Slufter zijn toegestaan.

Het familieprogramma Slufter is een ontdekkingstocht voor jong en oud in de Slufter en richt zich op de zintuigen. Waar ruiken konijnenkeutels naar? Welke smaak heeft een bijzonder plantje dat hier groeit? Hoogtepunt van het programma is het vissen in de Sluftergeul met schepnetjes. De gevonden dieren worden besproken en bekeken en daarna weer vrijgelaten in de geul. Daarna is het terug lopen (en soms springend over geulgangen) naar het beginpunt. Laarzen en/of schoenen die nat en vies mogen worden zijn noodzakelijk. Een korte broek is praktisch bij warm weer. Bij koud weer kun je een regenbroek overwegen die goed over de laarzen heen sluit, zodat kinderen iets verder het water in kunnen.

Onze ervaring

Voor mijn dochter en mij had ik deze excursie geboekt en wij hebben heel veel plezier gehad met deze excursie. Het is een interessante excursie voor jong en oud en het wordt echt toegespitst op kinderen. De gids deed het heel leuk en betrok de kinderen erbij. Op speelse wijze leren kinderen iets over de tegenstellingen van het gebied de Slufter. De informatie die wordt verteld wordt zo levendig gebracht en spreekt tot de verbeelding van kinderen. Hoe ruiken konijnenkeutels? Er is maar één manier om daar achter te komen, dus het is handig als je als ouder ook niet snel ergens vies van bent. Leuk van een gids is dat je ook achter dingen komt, wat je wellicht zelf niet wist. Een plantje proeven bijvoorbeeld is iets wat je alleen kan doen als je weet dat je het kunt eten. Erg leuk om te zien dat kinderen ook gewoon echt gaan proeven en dat had hilarische taferelen tot gevolg, aangezien de zoute smaak niet door iedereen gewaardeerd kon worden. Als ouder verwacht je dat al, maar kinderen hebben geen idee van wat ze zullen proeven… Het dievenpaadje nemen (over de zandduinen) is natuurlijk leuker en spannender dan er langs lopen, zo blijft het super leuk voor kinderen. Bovendien is het erg gezellig voor kinderen omdat er allemaal andere leeftijdsgenootjes aanwezig zijn. Hoogtepunt was toch wel het vissen in de geul; allerlei waterbeestjes kwamen we tegen. Kleine garnaaltjes, krabbetjes en kwallen. Leuk om eens te bekijken en er wat over te leren. Ook werd er aandacht besteed aan eb en vloed. Op onze weg naar de geul plaatsten we een stok aan de rand van het water; op de terugweg na het vissen bleek de tak in het water te staan. Zo werd visueel gemaakt hoe de zee eigenlijk steeds verder het gebied in kwam.

Deze excursie heeft zowel mijn dochter als mij een goed beeld gegeven van het natuurgebied de Slufter en we hebben veel geleerd over de natuur. De gids vertelde het allemaal erg leuk, zodat ook de kinderen wilden luisteren. Door middel van het “ervaren” zoals het ruiken en proeven, blijft het leuk voor kinderen en blijft het geleerde automatisch beter hangen. Alle kinderen die mee waren genoten volop en dan heb je het als gids goed gedaan vind ik zelf. Twee uur lang en geen enkele keer een zeurend kind in de groep! Wie met kinderen vanaf vijf jaar naar Texel gaat kan ik dan ook deze excursie van harte aanraden. De prijs zeker dubbel en dwars waard en je leert en ziet meer dan als je alleen in dit gebied gaat wandelen.

Voor meer foto’s van het Familieprogramma Slufter klik hier:

Familieprogramma Slufter – Excursie Ecomare (Texel)

twitterbutton.nl