Foeksia tovert met tijd

Van Loon tovert met tijd WT .inddWat gaat de tijd langzaam. Kan dat niet sneller?
Foeksia doet een snel-snel spreuk. De wijzers van de klok draaien.
De dagen vliegen voorbij. Eitjes komen uit.
Spinnen groeien groot. En Kwark? Oeps…
Wordt hij sneller oud? Dat mag niet gebeuren!
Foeksia mot de klok stoppen. Voordat het te laat is!

 


Recensie:

Foeksia tovert met tijd is een boekje voor beginnende lezers en is geschreven op AVI M4 niveau. Dit houdt in dat kinderen die halverwege groep 4 zitten, dit boekje zelfstandig kunnen lezen. Alle leestekens worden gebruikt, zinnen beginnen standaard met een hoofdletter. De zinnen bevatten woorden die uit meerdere lettergrepen bestaan en de tekst is gedrukt in een prettig lettertype en grote. Beetje jammer is dat er een storende tikfout in het boekje staat. Waar de naam Foeksia moet staan, is er per ongeluk Foekisa komen te staan. Iets wat ik als volwassene al storend vind om aan te treffen in een boek, maar voor beginnende lezers is het erg verwarrend. Jammer dat dit niet opgemerkt is voor het drukken, al ga ik er van uit dat de fout er bij een eventuele herdruk direct wordt uitgehaald. Naast het leren lezen, leren de kinderen in dit verhaal nog meer: namelijk klokkijken!

Het boekje bevat twaalf hoofdstukken; elk hoofdstuk heeft een eigen tijdsaanduiding. Kinderen leren op drie verschillende manieren de weergave van de tijd te lezen. Als eerste staat er een analoge klok afgebeeld. Daarbij staat dezelfde tijd op een digitale klok aangegeven, iets wat kinderen veelvuldig tegenkomen in het leven. Als laatste staat de tijd in woorden geschreven in de tekst. Doordat de tijd in roze letters staat gedrukt, is het voor kinderen ook direct herkenbaar dat die woorden de tijd aangeven. Het klokkijken is op een natuurlijke manier verwerkt in het verhaal, wat maakt dat het niet als een klok-kijk-les overkomt.

Een ander belangrijk aspect zijn de illustraties en daar kan ik niet anders dan vol lof over zijn. Heerlijke, kleurrijke en fantasievolle prenten, zodat het boekje ook aantrekkelijk is voor kinderen om te lezen. Paul van Loon heeft al meerdere boeken geschreven over dit miniheksje, maar het is geen probleem wanneer je nog nooit een boek over Foeksia hebt gelezen. Op de eerste pagina wordt in het kort verteld hoe tovenaar Kwark en miniheksje Foeksia bij elkaar zijn gekomen.

Mijn dochter is dol op dit boekje; ze heeft het al meerdere keren gelezen en het verhaal verveelt haar geen moment. Inmiddels leest ze ook over de tikfout heen, al hoor ik dan wel commentaar geven in de trant van “wat een dommeriken zeg!”

Al met al een prima AVI-boekje dat kinderen stimuleert om te blijven lezen en dat met een beetje geluk er voor zorgt dat kinderen er ook echt plezier in krijgen!

Foeksia tovert met tijd – Paul van loon
Leren Lezen, hardcover, 32 pagina’s, Leopold

twitterbutton.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *