Ga direct naar de gevangenis: Gevangenismuseum Veenhuizen [recensie]

Het gevangenismuseum veenhuizen dagje uit museum recensie MJK Het Gevangenismuseum in Veenhuizen: In dit moderne en interactieve museum ontdekt u hoe we in Nederland omgaan met misdaad en straf vanaf 1600 tot en met nu en maakt u kennis met de bijzondere geschiedenis van Veenhuizen. Naast uw bezoek aan het museum kunt u een kijkje nemen in een echte gevangenis, een rondrit maken in een oude Boevenbus of een nacht doorbrengen in een comfortabele bewaarderswoning.

Kortom, een bezoek aan het Gevangenismuseum is geen straf; maar een leuk dagje uit voor jong en oud!

 

Recensie:
Tijdens onze vakantie in Drenthe wilden we absoluut eens een kijkje gaan nemen in Het Gevangenismuseum in Veenhuizen. Eenmaal binnen gingen we ook al snel weer naar buiten… Niet omdat het niet leuk was, maar omdat we een ritje met de boevenbus gingen maken! Na onze toer door Veenhuizen gingen wij het museum weer in en gingen op ontdekkingstocht in deze gevangenis.

Het gevangenismuseum

Het gevangenismuseum Veenhuizen recensie dagje uit museum drenthe Ervaren hoe het is om in de gevangenis te zitten: daar gaat het om hier in Het Gevangenismuseum. Zodra je de kassa voorbij bent, kun je dit direct ervaren: je komt vrijwel direct een sluis tegen. Hier kun je binnenstappen zodra het hek open is. Al snel sluit het hek achter je en ben je dus ingesloten. Zo’n zes minuten kun je dan geen kant op: tenminste, je kunt je alleen vrij bewegen in de sluis, maar niet daarbuiten. Tijdens het wachten wordt er een film getoond met de uitleg waarom er sluizen in de gevangenis zijn. Als de tijd voorbij is, gaat de sluis aan de andere kant open en kun je het museum betreden. Praktisch om te weten: je kunt ook gewoon om de sluis heen lopen. En mocht er iemand in paniek raken, dan is er in de sluis ook een noodknop aanwezig, waarmee de deuren worden geopend.

Gevangenis en straffen door de eeuwen heen

Tijdens de wandelroute door het museum leer je veel over gevangenissen en straffen uit het verleden en in het heden. Vooral voor de kinderen is het leuk dat er voldoende interactieve dingen zijn om het museum te ontdekken. Er zijn speurtochten voor de kinderen verkrijgbaar bij de kassa. De vragen in de speurtochten stimuleren kinderen op zoek te gaan naar antwoorden die in het museum zijn te vinden. Maar ook kun je ervaren hoe het is om bijvoorbeeld aan de schandpaal te staan: zodra je daar staat, start een filmpje en ervaar je Het gevangenismuseum Veenhuizen recensie dagje uit Drentheop een levensechte manier hoe het is om zo’n straf te hebben.

Hoogtepunt voor kinderen is waarschijnlijk toch het cellenblok waar ze kunnen ervaren hoe het is om in een gevangeniscel “opgesloten” te zitten. Een arrestantencel, de isoleercel, een één persoonscel en een tweepersoonscel staan open om een kijkje te nemen. Ontdek jij hoe je aan de celdeur kunt zien wanneer er twee personen in een cel zitten? Erg leuk gedaan: het cellenblok is toegankelijk via een scanner waar je het toegangskaartje voor moet houden. Alle gedetineerden hebben recht op één uur buitenlucht per dag. Uiteraard is de luchtplaats ook omgeven met hekken en ook dit kun je als bezoeker van het gevangenismuseum ervaren!

Speurtochten

Voor kinderen zijn er twee speurtochten verkrijgbaar. De Lange Leo route is speciaal voor kinderen die nog niet (zo goed) kunnen lezen. Lange Leo – een gezellige gevangenisboef – kom je op diverse plaatsen tegen in het museum. Op de plattegrond kun je zien wat zijn verstopplaatsen zijn. Met korte verhaaltjes op de vrolijke plattegrond kom je heel veel te weten over het gevangenisleven van vroeger en nu!
Voor kinderen vanaf zeven jaar is er een andere speurtocht: De vloek van Veenhuizen. Deze Het gevangenismuseum Veenhuizen recensie dagje uit drenthespeurtocht is een spannend verhaal over het leven van Gaius van Veenhuizen. Lang geleden werd hij vervloekt en voor eeuwig opgesloten in een verborgen cel. Maar met jouw hulp lukt het wellicht om de vloek op te heffen en Gaius te bevrijden…

Onze ervaring

Wij hebben ons ontzettend vermaakt tijdens ons bezoek aan het gevangenismuseum en uiteraard hebben wij ook veel geleerd. Favoriet bij mijn dochter waren toch wel de cellen, de luchtplaats en de arrestantenbussen waar we een kijkje in konden nemen. Op de binnenplaats is ook een speeltuin waar de kinderen – geheel in stijl – kunnen spelen. De klauterbajes prikkelt de fantasie en er zullen ongetwijfeld heel wat “boeven” ontsnappen uit deze gevangenis! 

Het ritje met de boevenbus is een leuke toevoeging voor jong en oud. Je maakt een rit door Veenhuizen en leert veel over de geschiedenis van dit dorp. Wellicht dat het praatje voor de kinderen iets te lang duurt, maar het feit dat ze in een bus zitten waar heel veel boeven mee vervoerd zijn, maakt dat ruimschoots goed.
Nog een mogelijkheid is om – onder leiding van een gids – een bezoekje te brengen aan De Rode Pannen – de beruchte strafgevangenis. Dit hebben wij zelf niet gedaan, maar behoort dus wel tot de mogelijkheden.
Met of zonder de extra’s is het gevangenismuseum in Veenhuizen zeker een aanrader om eens naar toe te gaan!

Bekijk hier alle foto’s van ons bezoek aan het Gevangenismuseum Veenhuizen.

Gevangenismuseum
Veenhuizen

twitterbutton.nl