GEORGE: Ik mag zijn wie ik ben! [recensie]

George #ikmagzijnwieikben transgender jongere recensie review boek jongen meisje klas geheim toneelstuk lievelingsboek hoofdrol Charlotte spelen juf auditie vriendin Kelly plan zichzelf nu altijd onderwerp interessant nieuwsgierig verhaal kinderen uitgelezen slogan Ik mag zijn wie ik ben boodschap lichamelijk heimelijk meidentijdschriften broer moeder steun toeverlaat school spin spelen teleurgesteld verdrietig nieuws hartsvriendin vriendin plan schitteren rol leven transgender onderwerp beginnen vrouwelijke persoonsvorm mannelijke persoonsvoprm prettig uitgever filmpje statement Facebook Intsragram YouTube Alex Gino

George #ikmagzijnwieikben transgender jongere recensie review boek jongen meisje klas geheim toneelstuk lievelingsboek hoofdrol Charlotte spelen juf auditie vriendin Kelly plan zichzelf nu altijd onderwerp interessant nieuwsgierig verhaal kinderen uitgelezen slogan Ik mag zijn wie ik ben boodschap lichamelijk heimelijk meidentijdschriften broer moeder steun toeverlaat school spin spelen teleurgesteld verdrietig nieuws hartsvriendin vriendin plan schitteren rol leven transgender onderwerp beginnen vrouwelijke persoonsvorm mannelijke persoonsvoprm prettig uitgever filmpje statement Facebook Intsragram YouTube Alex GinoGeorge is een jongen. Om te zien tenminste. Want George weet zelf dat ze een meisje is.
Ze houdt dit voor iedereen geheim. Totdat ze met de klas een toneelstuk van haar lievelingsboek gaan opvoeren. George wil supergraag de hoofdrol van Charlotte spelen. Maar ze mag van de juf niet eens auditie doen… omdat ze een jongen is.
Samen met haar beste vriendin Kelly bedenkt George een plan. Zodat ze niet alleen Charlotte kan zijn – maar vooral zichzelf, voor eens en altijd.

 

 

 

Recensie:
Het onderwerp van het boek George vind ik interessant en ik was nieuwsgierig naar hoe dit in een verhaal voor kinderen naar voren zou komen. Dus toen het boek binnen kwam, ben ik er direct in begonnen en ik heb het boek in één keer uitgelezen. Ik mag zijn wie ik ben! is de slogan die hoort bij dit boek voor jongeren en dat is een boodschap die voor ons allemaal geldt natuurlijk!

George

Het verhaal gaat over George; een kind dat lichamelijk gezien een jongen is, maar zij voelt zich een meisje. Het is een geheim dat George bij haar draagt, want hoe vertel je zoiets? Heimelijk bekijkt ze soms meidentijdschriften, die ze steeds weer zorgvuldig verstopt, zodat haar broer of haar moeder het niet vindt. Ze heeft één beste vrienden: Kelly. Zij zal in het verhaal over deze transgendere jongere de grote steun en toeverlaat zijn! Kelly neemt George zoals ze is! George is een schitterend boek voor jong en oud!

Wanneer op school een toneelstuk opgevoerd zal worden van Charlotte’s Web wil George het liefst auditie doen voor de rol van Charlotte. Maar ja, kan dat wel? Vriendin Kelly vindt dat George er gewoon voor moet gaan. Zijn auditie gaat hartstikke goed, mar toch mag zij niet de rol van de spin spelen, simpelweg omdat zij een jongen is… Teleurgesteld en verdrietig vertelt zij het nieuws aan Kelly. Dan blijkt al snel dat Kelly een echte hartsvriendin is en zij zet alles op alles om haar vriendin bij te staan. Ze bedenken een slim plan waarbij George zal schitteren in de rol van haar leven!

Transgender is een lastig onderwerp om over te beginnen voor velen. Als kind voel jij je misschien wel anders, maar het is dan lastig te vertalen wat je voelt. Een boek zoals George zorgt ervoor dat dit onderwerp ook bij kinderen bekender wordt en het bespreekbaar maakt. In het verhaal komt duidelijke naar voren dat George een jongen is, maar zij zich niet zo voelt. Dat komt consequent naar voren door het gebruik van de vrouwelijke persoonsvorm. Natuurlijk wordt er door anderen de mannelijke persoonsvorm gebruikt en dan wordt duidelijk gemaakt dat dit niet als prettig wordt ervaren door George.

Maak ook een filmpje

Met de campagne “Ik mag zijn wie ik ben!” probeert de uitgever de boodschap over te brengen. Hieronder kun jij hun filmpje bekijken. Ook jij kunt een filmpje maken met jouw statement. Plaats deze op Facebook, Instagram of YouTube met #ikmagzijnwieikben

Bekijk op Bol.com logoGeorge – Alex Gino
Zelf lezen, hardcover, 144 pagina’s, Kluitman