Groep zeven slaat terug [recensie]
De meester van groep zeven is ziek. De vervanger kan de klas niet aan, en er wordt volop geruzied en gepest. Een paar kinderen proberen er iets aan te doen, maar dat lukt niet erg.
Bij toeval ontdekt Dagmar dat er bij Sarah thuis rare dingen gebeuren, maar ze moet beloven om haar mond te houden. Op een dag loopt het zo uit de hand, dat Dagmar haar belofte verbreekt. En dan komt groep zeven eensgezind in actie. Want dat hun klasgenootje mishandeld wordt, dat pikken ze niet!
Recensie:
De boeken van Jacques Vriens vind ik persoonlijk erg mooi geschreven. Je kunt merken dat hij goed weet wat er in klassen zoal afspeelt. Het is echt een groot pluspunt dat hij zelf voor de klas heeft gestaan, want daardoor worden de verhalen heel realistisch verteld. En wat ik als ouder zelf erg prettig vind, is dat er thema’s aan bod komen, die heftig zijn, maar wel voorkomen. Dat is ook het geval in Groep zeven slaat terug.
Groep zeven slaat terug
Het loopt allemaal een beetje chaotisch in groep zeven. Hun eigen leraar is ziek en de vervanger heeft duidelijk moeite met het handhaven van de orde. Er zijn regelmatig ruzies en pesterijen, wat de sfeer binnen de groep niet ten goede komt. Maar wanneer Dagmar toevallig ontdekt dat Sarah een groot – maar ook een ernstig – geheim heeft, staat ze al snel in tweestrijd. Sarah wordt mishandeld door haar vader. Sinds hij geen werk meer heeft, is hij zichzelf niet meer. Dagmar staat voor een groot dilemma: moet ze haar mond houden en zo het geheim bewaren of moet ze hulp inschakelen? Ze besluit klasgenoot Youssef in vertrouwen te nemen. Samen besluiten ze naar de directeur te gaan: meester Wouter. Ze voelen zich niet helemaal serieus genomen, dus licht Dagmar ook haar ouders in. Die nemen contact op met school en meester Wouter belooft er mee aan de slag te gaan. Maar wanneer groep zeven achter het verhaal komt, slaan ze de handen in één. Samen bedenken ze een plan om de vader van Sarah te laten weten dat dit niet kan!
Schitterend verhaal over kindermishandeling. Het laat duidelijk zien dat mensen door situaties opeens anders kunnen reageren, waardoor ze zelfs agressief tegen hun eigen kind kunnen worden. Wat ik erg mooi vind is de groepsdynamiek. Waar eerst een groep duidelijk verdeeld is in meerdere groepjes, verandert dit door de gebeurtenissen rondom Sarah. Mooi om te zien hoe de groep opeens weer één wordt.
Het verhaal is vlot geschreven, met duidelijk taalgebruik wat past bij de doelgroep. Ondanks het heftige onderwerp, is het een prima jeugdboek dat je met een goed gevoel dicht slaat als het uit is.
Groep zeven slaat terug – Jacques Vriens
Zelf Lezen, hardcover, 176 pagina’s, van Holkema & Warendorf