Heksenwaan: Wat als je in de waan leeft dat je vervloekt bent?

HeksenwaanNikkie Zeevenslooten is vervloekt. Dat wil zeggen: dat idee kan ze maar niet loslaten. Misschien wel om die reden gebruikt ze haar schetsboek als een spiegel voor haar dagelijkse belevenissen, om precies bij te houden wat haar allemaal overkomt. Want de dagelijkse gebeurtenissen in het leven van Nikkie zijn ronduit onalledaags. Vaak zelfs beangstigend. Zo blijkt tijdens een bezoek aan de Heksenwaag in Oudewater dat vreemde en vooral sinistere personen een ongezonde belangstelling voor haar aan de dag leggen. Ternauwernood lukt het haar te ontsnappen. Wat ze niet weet, is dat dit pas het begin is van een avontuur dat haar naar de gevaarlijke omgeving van de zogeheten Binnenlanden zal voeren, het domein van de heksen. Wat Nikkie ook niet weet, is dat zij de hoofdprijs vormt van de Wilde Jacht, die geen enkel mensenkind ooit heeft overleefd…

 

Recensie:
Wanneer ik dit boek in handen krijg weet ik niet goed wat ik er van moet vinden. De titel spreekt me niet direct aan en ook de flaptekst overtuigd mij niet meteen. Het feit dat fantasyboeken niet het meest geliefde genre van mij is, helpt ook niet echt natuurlijk. Maar dat wil niet altijd wat zeggen, dus begin ik met lezen en al snel zit ik helemaal in het verhaal. Het boek is vlot geschreven, mysterieus en spannend. Je voelt de spanning van de hoofdpersoon goed en daardoor is het een boek dat je niet makkelijk weg legt. Het duurde dan ook niet lang voordat ik het boek uit had!

Fantasy-roman

Heksenwaan is een goed geschreven fantasy-roman waarin een meisje – Nikkie Zevenslooten – de hoofdrol speelt. Op het eerste gezicht lijkt ze een normale puber die gek wordt van haar ouders. Echter merk je ook direct dat ze half in haar eigen wereldje leeft. Ze heeft het idee vervloekt te zijn… Dat gevoel lijkt nergens op gebaseerd, totdat ze op het werk van haar vader een vreemde man ziet. Later ziet ze deze persoon weer in de Heksenwaag in Utrecht waar ze met de klas heen is. En vanaf dat moment gaat eigenlijk alles in een sneltreinvaart en voor je er erg in hebt, ben je beland in een spannende heksenjacht.

Twee-deling

Het verhaal in het boek is verdeeld in twee verschillende soorten tekst, ieder in zijn eigen lettertype gedrukt. Elk hoofdstuk begint met een stuk tekst uit de notities van Nikkie Zevenslooten. Daarna volgt het verhaal en dan is direct de link met de notities aan het begin van het hoofdstuk duidelijk. Deze “inleidende tekst” triggert je overigens ook steeds weer om door te lezen.

Naast het verhaal tref je, zowel voorin als achterin, ook tekeningen aan in het boek. Deze geven de sfeer in het boek goed weer en sluiten naadloos aan op de tekst. Wanneer je het boek uit, kom je achter in het boek bij de Notities van Nikkie Zevenslooten. Hier zie je niet alleen tekst, maar ook de tekeningen die Nikkie erbij maakte tijdens haar avonturen. Dit is zeker een waardevolle toevoeging aan het geheel en maakt dat je het verhaal nog eens heel levendig voor je ziet! Absoluut een aanrader om te lezen!

Heksenwaan – Martijn Adelmund & Iris Compiet
Fantasy, paperback, 160 pagina’s, Luitingh Sijthoff

twitterbutton.nl