Het luciferkasteel [recensie]

Brian kan genoeg andere plaatsen bedenken waar hij liever zijn zomervakantie doorbrengt dan bij zijn oom en tante in het dorpje Balen. Een gevangenis bijvoorbeeld. Of een oordopjesfabriek. Alles is beter dan de zomerschool bij zijn oom.

Balen doet zijn naam eer aan, totdat Brian en zijn nicht Nora een groot, houten huis in het bos ontdekken. Met balkons, torentjes en ramen die schijnbaar willekeurig in de muren geplaatst zijn; het huis lijkt bij een briesje zo te kunnen omvallen. Voor de doldwaze, excentrieke familie die er woont, is het niet alleen een thuis, het is hun kasteel.

Recensie:
Op vakantie bij in een slaperig dorpje met de naam Balen…
En dan beland je ook nog eens op een oersaaie zomerschool! Dat is pas echt balen! 😉

Het luciferkasteel

Het dorpje Balen doet zijn naam eer aan. Er is werkelijk niets te beleven en het is dan ook behoorlijk balen wanneer je daar gestrand bent. Tot overmaat van ramp wacht Brian nog een onaangename verrassing. Zijn oom heeft namelijk een computerprogramma ontwikkeld en hij is één van de testpersonen. Klinkt leuk toch? Ehh… niet wanneer dat computerprogramma Mijn Leuke Zomerklas heet. En je tijdens je zomervakantie aan het leren en huiswerk maken bent…

Brian baalt gigantisch, maar hij is niet de enige die deze zomerschool moet volgen. Zijn nichtje Nora is er ook druk mee. Wanneer je denkt dat ze samen er het beste van kunnen maken, heb je het mis. Het botert namelijk niet echt goed tussen die twee. Wanneer ze tijdens een wandeling in het bos een bijzonder huis ontdekken, wil Nora niets liever dan snel naar huis toe gaan. Maar voor Brian begint het nu pas leuk te worden. Nieuwsgierig gaat hij op onderzoek uit. Wie woont er in het vreemde huis?

Een saaie zomer wordt met de ontdekking van het huis in het bos opeens een spannende vakantie. Eindelijk een beetje avontuur en leven in de brouwerij. Al snel blijkt dat geen dag vanaf dat moment hetzelfde zal zijn. Brian en Nora ontmoeten de bewoners en ontdekken steeds meer. Het bijzondere bouwwerk ziet er misschien vreemd uit, maar het is volgens de bewoners een echt kasteel! Wat er allemaal te vinden is en hoe het verder gaat met de zomerschool lees je in Het luciferkasteel!

Leeservaring

Het boek is vlot geschreven en spreekt tot de verbeelding van de doelgroep. Het verhaal bevat humor en avontuur. Eenmaal begonnen met lezen, zul je het boek niet snel weg kunnen leggen. Kinderen moeten wel echt van lezen houden, want er staan geen tekeningen in het boek. Persoonlijk vind ik dat erg jammer omdat sommige kinderen het boek dan snel links laten liggen. Voorlezen is dan natuurlijk nog wel een goede optie, want het verhaal zullen kinderen wel kunnen waarderen.

Het luciferkasteel – Keir Graff
Zelf Lezen, hardcover, 256 pagina’s, Van Holkema & Warendorf