De huunkvogel en de supermuggen in Sweenjoland

De Huunkvogel en de supermuggen in SweenjolandDe Huunkvogel is nog maar net bekomen van zijn eerste avonturen of er komt een onheilspellend bericht. In Sweenjoland zijn er vijf supermuggen opgedoken. Ze zijn erg agressief. Als ze je prikken, val je meteen in slaap en dan slaap je heel lang. De koning van Sweenjoland heeft aan de Huunkvogel gevraagd om te helpen. Dat doet de Huunkvogel natuurlijk, en ook zijn vader en moeder en de boer waar hij net hielp, komen te hulp. Het wordt een spannende strijd om de muggen een voor een uit te schakelen. Daarbij komt de appelstroop van de boer en de boerin goed van pas. Want als een mug daarin vastplakt, komt hij nooit meer los.

 

 

Recensie:
De Huunkvogel en de supermuggen in Sweenjoland is het tweede avontuur van de Huunkvogel. Eerder verscheen het boek De avonturen van de Huunkvogel. Voor mijn dochter en mij is dit tweede boek echter de eerste kennismaking met de Huunkvogel en we zijn nieuwsgierig naar het verhaal. Het boek begint met een korte introductie waarom de Huunkvogel zo wordt genoemd. Dat komt – erg voor de hand liggend – dat deze vogel als uiting van zijn verbaasdheid ‘Huunk’ roept. Door deze korte kennismaking ben je direct op de hoogte van deze bijzondere vogel en heb je voldoende informatie om het boek te lezen. Het eerste boek met avonturen van de Huunkvogel hoef je dus niet gelezen te hebben!

Hoofdstukken

Het verhaal is opgedeeld in korte hoofdstukken, zodat het eenvoudig is om even een stukje voor te lezen. De tekst is in een duidelijk lettertype gedrukt en heeft een aangenaam formaat. De titels van de hoofdstukken zijn in de kleur lila gedrukt en het veelvuldig gezegde woordje “Huunk?!” wordt in het blauw weergegeven. Dit maakt het voor kinderen die al kunnen lezen direct ook heel herkenbaar. Voor kinderen die nog niet kunnen lezen, kun je eenvoudig volstaan met het aanwijzen van het woordje. Door de kleur zullen ze al snel doorhebben wat er bedoeld wordt en enthousiast “Huunk?!” roepen.

Leeftijd geschikt

Het avontuur van de Huunkvogel is spannend en sluit goed aan bij de belevingswereld van de doelgroep. Kinderen krijgen spelenderwijs mee dat je verder komt door elkaar te helpen. Vriendschappen worden gesloten en belangrijke aspecten van vriendschap komen aan bod. Het verhaal wordt ondersteund door bonte prenten, die het verhaal echt tot leven brengen. Mijn dochter bladert graag in dit boek en leest zo nu en dan zelf een stukje. Maar als voorleesboek komt dit boek helemaal tot zijn recht. Niet alleen mijn dochter geniet van dit avontuur, ook ik vind het een heerlijk boek om voor te lezen!

Bovendien heeft het schattige uiterlijk van de Huunkvogel (paars met gele stippen) en enorme aantrekkingskracht op kinderen. Zo lief, zo schattig… je moet dit beestje wel in je hart sluiten.

De huunkvogel en de supermuggen in Sweenjoland – Mirjam van Beijsterveldt
Voorleesboek, hardcover, 74 pagina’s, Clavis

twitterbutton.nl