Ik ken jou ergens van [recensie]

ik ken jou ergens van ellen stoop recensie review zelf lezen 10+

ik ken jou ergens van ellen stoop recensie review zelf lezen 10+

 

 

Ik weet waar ik je heb gezien. Vorige zomer in Frankrijk. C. Als Sannie het briefje leest, schrikt ze zich rot. Dit kan niet waar zijn! Ze weet zeker dat zij hem niet gezien heeft op de camping. Trouwens, half Nederland gaat in de zomervakantie naar Frankrijk. Carl kan gewoon niet weten dat zij daar was… en al helemaal niet wat er is gebeurd.

 

 

Recensie:
De titel Ik ken jou ergens van prikkelt in ieder geval direct de nieuwsgierigheid. Wanneer ik het boek opensla, valt mij op dat er een prettig letterformaat is gebruikt, zodat de tekst makkelijk te lezen is en de pagina’s niet te vol lijken. Een goede zet om ook kinderen die meer visueel ingesteld zijn en eigenlijk snel illustraties missen. Dan is een boek zonder tekeningen, maar met niet al te kleine letters zeker een pluspunt.

Ik ken jou ergens van

Ellen Stoop blijkt een vlotte schrijfstijl te hebben en al snel kom je als lezer achter de titel van het boek. Het zijn de woorden die Carl tegen Sannie zegt op school. Wanneer hij later begint over Frankrijk, begint Sannie zich toch wat angstig te voelen over dit gegeven. Het kan toch niet echt dat Carl haar deze zomer op de camping in Frankrijk heeft gezien? Als lezer voel je dat er iets is gebeurd in Frankrijk. En het is duidelijk dat Sannie niet wil dat iemand hier in Nederland daar achter komt. Maar waarom begint Carl steeds weer over Frankrijk? Weet hij echt wat Sannie daar heeft gedaan?

Onderhoudende spanning

Sannie heeft een geheim en dat wil ze graag zo houden. Dat is al snel duidelijk. Doordat Carl steeds weer begint over Frankrijk, blijft de angst dat haar geheim ontdekt wordt. Af en toe lees je een terugblik van Sannie aan haar vakantie. Zo probeert ze zich te herinneren of het kan dat Carl daar ook was. Zij heeft hem immers niet gezien…
Door deze terugblikken, kom je als lezer steeds iets meer over de vakantie te weten, al blijft de gebeurtenis waar Carl op doelt nog lang geheim. Pas aan het einde van het boek ontdek je waarom Sannie dit geheim wil houden.

Zodra het geheim bekend is, ben je eigenlijk ook al direct aan het einde van het verhaal. Persoonlijk ging het aan het einde nogal snel en had ik persoonlijk een beetje “is dit alles gevoel” omdat het boek daarna ook uit was.
Maar gezien het feit dat dit een boek is voor kinderen vanaf tien jaar, denk ik dat het onthullen van het geheim een prima einde is. Ik ken jou ergens van biedt ook de ruimte om na het lezen het gesprek aan te gaan over wat je wel of niet kunt doen…

Ik ken jou ergens van – Ellen Stoop
Zelf lezen, hardcover, 128 pagina’s, Uitgeverij Holland

twitterbutton.nl