Lang leve chocola! [recensie]
Petra (bijna 13) heeft moeite om haar draai te vinden in de brugklas. Gelukkig heeft ze Wouter. Haar achtjarige pleegbroertje helpt haar met al haar huiswerk. Maar als wouter Petra’s huiswerk snapt, is zijn eigen schoolwerk dan niet te simpel? Inderdaad, Wouter verveelt zich te pletter bij die slome meester Lucas. Petra besluit Wouter te helpen, met desastreuze gevolgen… En wie is die man in het park? Is dat een stalker? En waarom kan Petra’s vader nou nooit eens een keertje normaal doen? Trouwens, de rest van Petra’s familie én haar vriendinnen zouden ook best wat normaler kunnen doen…
Recensie:
Een neutrale cover met een pubermeisje erop. De letters van de titel zijn weer heel speels en best grappig, waardoor ik toch nieuwsgierig word naar het verhaal.
Lang leve chocola
Dit is het derde boek in de dagboekserie over Petra. Lang leve chocola is goed los te lezen, zonder de andere twee delen gelezen te hebben.
Het boek is geschreven in dagboekvorm. Al snel kom je erachter dat Petra een echte puber is, met de gedachtegang die daarbij hoort. In het begin van het boek raken Petra en haar vriendin Dominique in aanraking met een stalker. Petra vertelt dit niet tegen haar ouders omdat zij al niet heel erg blij zijn met de vriendschap tussen haar en Dominique.
Nog meer problemen…
Ook lees je over Petra’s pleegbroertje Wouter die hoogbegaafd is en daar de nodige problemen van ondervindt. De manier waarop Petra hem probeert te helpen, laat de goede band zien die zij met elkaar hebben. Maar niet alleen Petra en Wouter hebben de nodige problemen… Ook de ouders van Petra krijgen flink wat op hun bordje. Je leest dat Petra echt een puber is. Ze denkt over bepaalde dingen niet echt “slim” na, maar de gedachtegang past wel echt bij haar leeftijd. Toch komt ze in bepaalde situaties heel volwassen uit de hoek.
Wat een heerlijk boek om te lezen. Persoonlijk vind ik het jammer dat ik de eerste twee delen niet gelezen heb. Ik had graag meer over het verleden van Petra wil weten. Wel is dit boek heel goed los te lezen en is het echt van deze tijd. Door de manier van schrijven wordt je weer even meegenomen naar je eigen pubertijd: herkenbare situaties en hoe je daarover dacht. Wel komen er heftige onderwerpen in voor, wellicht die voor iets oudere “pubers” beter te lezen zijn. De adviesleeftijd van twaalf jaar is dan wellicht iets te jong. Maar ook voor volwassenen is dit een goed boek om te lezen. Helemaal wanneer ze kinderen hebben in de puberleeftijd. Zodat ze weer even weten hoe het was toen ze zelf puber waren. En als reminder dat bepaalde reacties misschien toch wel averechts werken bij pubers…
Lang leve chocola – Joke Janssen
Zelf Lezen, hardcover, 157 pagina’s, Clavis