Luister niet altijd naar je gevoel [recensie]

Luister niet altijd naar je gevoel Robert Leahy psychologie Hogefre Uitgevers emoties gevoelens inzicht luisteren afwisselingen prettig raakvlakken controle alcohol drugs binge-eten klagen oplossingsgericht helpen reageren werkbladen downloaden uitgever actief opdrachten leerpunten herkennen schrijver gedachten gevoelens bewust naslagwerk oefenboek recensie review

Luister niet altijd naar je gevoel biedt een baanbrekende combinatie van cognitieve gedragstherapie en schematherapie om negatieve emoties te accepteren in plaats van te willen veranderen. Stapsgewijs laat Robert Leahy zien hoe je jouw diepgewortelde overtuigingen over je emoties in kaart kunt brengen en hoe je kunt onderzoeken of deze overtuigingen en strategieën helpend zijn of niet. Aan de hand van praktische voorbeelden en oefeningen leer je vervolgens hoe je anders en gezonder met negatieve emoties om kunt gaan.

Recensie: 
Een helder naslagwerk (en tevens oefeningenboek) over het omgaan en herkennen van gevoelens en emoties.  

Luister niet altijd naar je gevoel

Je kent het vast wel dat iemand tegen je zegt dat je naar je gevoel moet luisteren; de titel van dit boek vertelt je iets anders. Maar waarom? De schrijver geeft de lezer een uitgebreide uitleg dat gedachten en gevoelens soms door elkaar lopen zonder dat je jezelf daar bewust van bent. Dit kan erg verwarrend zijn en het kan je emoties zelfs versterken. 

Het boek laat je je bewust worden van je gevoelens en de daarbij behorende emoties. Door middel van een duidelijke uitleg en opdrachten krijg je inzicht waarom, waardoor en wanneer je je emoties ervaart. De auteur laat je accepteren dat je emotie er mag zijn. Je zult zien wanneer je je gedachten over de emotie verandert, er een ander gevoel voor in de plaats kan komen. Anders denken geeft een andere richting daaraan. Tevens wordt besproken wat jij belangrijke kwaliteiten vindt bij een ander, maar ook of jij deze kwaliteiten in huis hebt. 

Het leerzame boek bevat twaalf hoofdstukken. Deze bespreken onder andere welke emoties er zijn, het nadenken over je emoties, het in de hand houden van je emoties, gemengde gevoelens en begrijpen hoe andere zich voelen. Aan het eind van ieder hoofdstuk wordt nog even kort samengevat welke leerpunten er besproken zijn. Dit is weergegeven in een overzichtelijke kolom. Regelmatig worden er ervaringen van mensen in een opvallend grijs blok als voorbeeld weergegeven. De lezer zal zich daar zeker wel eens in herkennen. 

Soms wordt er een bepaalde strategie besproken, waarbij ook een opsomming van punten te zien is, die dan niet veel later uitgebreid én begrijpelijk uitgelegd en omschreven wordt. Regelmatig komen hierbij voorbeelden bij ter verduidelijking.  

Zelf aan de slag

Een erg prettig aspect is dat er via de site van de uitgever werkbladen gedownload kunnen worden. Het is namelijk de bedoeling dat je actief met jezelf aan de slag gaat. Er zijn opdrachten, vragen of schema’s die je in kunt vullen om een beter inzicht in jezelf te krijgen. Uiteraard krijg je een uitgebreide uitleg over deze in te vullen pagina’s. De opdrachten zijn soms lastig omdat je goed over jezelf na moet denken.  

Luister niet altijd naar je gevoel Robert Leahy psychologie Hogefre Uitgevers emoties gevoelens inzicht luisteren afwisselingen prettig raakvlakken controle alcohol drugs binge-eten klagen oplossingsgericht helpen reageren werkbladen downloaden uitgever actief opdrachten leerpunten herkennen schrijver gedachten gevoelens bewust naslagwerk oefenboek recensie reviewEnkele elementen die benoemd worden, en die regelmatig raakvlakken hebben met het onder controle krijgen van je emotie, zijn alcohol en drugs, Binge-eten en klagen. Deze punten worden in het kort besproken. De voorbeelden van nuttige reacties in het boek, vond ik erg oplossingsgericht en handig om te lezen. Je probeert anderen soms te helpen, maar hoe kan je dat het beste doen? In een schema staan voorbeelden van situaties en hoe je daarop kunt reageren.  

Door de afwisselingen van ervaringen, schema’s, lijstjes en tekst voelt dit boek niet belerend aan. Het leest vlot en prettig zonder met een vinger te wijzen. De schema’s zijn tevens een verduidelijking van de tekst. 

Wanneer je duidelijk inzicht hebt gekregen in je emoties en gevoelens, volgt als laatste hoofdstuk wat de beste manieren zijn om met je gevoelens om te gaan. Het is belangrijk dat we onze emoties herkennen en ernaar luisteren. Vraag jezelf steeds af wat belangrijk voor je is en weet dat veel mensen emoties ervaren. 

Luister niet altijd naar je gevoel – Robert Leahy
Psychologie, paperback, 192 pagina’s, Hogrefe Uitgevers