Mag ik nog een hapje? [recensie]

Kinderen glimlach eettafel alles eten praktijk uitdaging ouders dagelijks worstelen allerkleinsten proeven onderdeel culinaire opvoeding aanpak moeder zoontje geniet mosselen sinaasappelen radijsjes patatje stappen praktische tips recepten gezin aanpassingen recensie review wereld hapje boek recepten kookboek tips inspiratie kindje opgroeien alleseter muziek oren voeding veilig buik zwangerschap proeven leven baarmoeder voorkeur gebieden gelijk graag tijdens effect smaakontwikkeling borstvoeding baby’s uitdaging lekker gevarieerd potjes klaarmaken lastig tijdrovend hoeveelheden vriezen praktisch vis voorgeschoteld smaak voeding leeftijd lastig origineel periode groentepannenkoekjes eenvoudig lunchtrommel schoolgaande kind verschillende smaken proeven Lev.

Kinderen glimlach eettafel alles eten praktijk uitdaging ouders dagelijks worstelen allerkleinsten proeven onderdeel culinaire opvoeding aanpak moeder zoontje geniet mosselen sinaasappelen radijsjes patatje stappen praktische tips recepten gezin aanpassingen recensie review wereld hapje boek recepten kookboek tips inspiratie kindje opgroeien alleseter muziek oren voeding veilig buik zwangerschap proeven leven baarmoeder voorkeur gebieden gelijk graag tijdens effect smaakontwikkeling borstvoeding baby’s uitdaging lekker gevarieerd potjes klaarmaken lastig tijdrovend hoeveelheden vriezen praktisch vis voorgeschoteld smaak voeding leeftijd lastig origineel periode groentepannenkoekjes eenvoudig lunchtrommel schoolgaande kind verschillende smaken proeven Lev.Kinderen die met een glimlach aan de eettafel zitten en alles eten, dat willen we allemaal wel. In de praktijk is dit vaak een hele uitdaging en iets waar veel ouders dagelijks mee worstelen. Om de allerkleinsten zo veel mogelijk te laten proeven en eten moet je dit tot een onderdeel van de opvoeding maken. Francesca van Berk noemt dit de culinaire opvoeding, een aanpak die ze heeft ontwikkeld toen ze zelf moeder werd. Haar zoontje, nu 4, geniet net zoveel van mosselen, sinaasappels en radijsjes als van een patatje. Want ook dat laatste hoort erbij. In Mag ik nog een hapje? beschrijft ze alle stappen van deze culinaire opvoeding. Het boek staat vol praktische tips en recepten voor het hele gezin, met aanpassingen voor de allerkleinsten.

 

Recensie:
Het lijkt voor velen de omgekeerde wereld: niet je kindje vragen om nog één hapje te nemen, maar je kind die vraagt: Mag ik nog een hapje? Dit kookboek is veel meer dan alleen een boek vol recepten. Het staat boordevol tips en inspiratie om je kindje op te laten groeien tot een heerlijke alleseter. Klinkt als muziek in de oren toch?

Mag ik nog een hapje?

Wat krijgt je kindje mee van jouw voeding wanneer het nog veilig in je buik zit? Als jij alles eet tijdens je zwangerschap, eet je kindje later dan makkelijker de meeste dingen? De één denkt dat het wel degelijk uitmaakt, de ander vindt dat kinderen pas leren proeven tijdens hun leven buiten de baarmoeder. Ik weet niet of het met elkaar te maken heeft, wel is de voorkeur op veel gebieden van mijn dochter gelijk is aan wat ik zelf graag eet (en ook at tijdens de zwangerschap). Mag ik nog een hapje gaat ook op het effect op de smaakontwikkeling in de baarmoeder en door borstvoeding.

Kinderen glimlach eettafel alles eten praktijk uitdaging ouders dagelijks worstelen allerkleinsten proeven onderdeel culinaire opvoeding aanpak moeder zoontje geniet mosselen sinaasappelen radijsjes patatje stappen praktische tips recepten gezin aanpassingen recensie review wereld hapje boek recepten kookboek tips inspiratie kindje opgroeien alleseter muziek oren voeding veilig buik zwangerschap proeven leven baarmoeder voorkeur gebieden gelijk graag tijdens effect smaakontwikkeling borstvoeding baby’s uitdaging lekker gevarieerd potjes klaarmaken lastig tijdrovend hoeveelheden vriezen praktisch vis voorgeschoteld smaak voeding leeftijd lastig origineel periode groentepannenkoekjes eenvoudig lunchtrommel schoolgaande kind verschillende smaken proeven Lev.Voor baby’s is het soms best een uitdaging om lekker en gevarieerd eten te hebben. Potjes zijn handig, maar zelf eten klaarmaken is helemaal niet lastig en tijdrovend. Zelf maakte ik veel zelf, maar dan wel in grotere hoeveelheden, zodat ik ook wat in kon vriezen. Potjes waren soms wel erg makkelijk, maar ook wel praktisch. Zo heb ik – toen ze daar eenmaal aan toe was – de potjes met vis heerlijk voorgeschoteld aan haar, terwijl wij in huis helemaal niet zo veel vis eten. Het ging er met smaak in.

Er staan veel recepten, tips en ideeën in voor voeding tot één jaar. Ideaal want tot deze leeftijd mogen baby’s nog niet alles en is het soms lastig om gevarieerd en origineel voor de dag te komen. Maar ook voor de periode daarna staan er heerlijke recepten in met praktische tips die ook zeker aan oudere kinderen zijn besteed. Groentepannenkoekjes bijvoorbeeld die je ook eenvoudig in de lunchtrommel van je schoolgaande kind kunt stoppen. Een kookboek dat je kindje veel verschillende smaken laat proeven.

Bekijk op Bol.com logoMag ik nog een hapje – Francesca van Berk
Kookboek, paperback, 192 pagina’s, Lev.