Mama gezocht: een aangrijpend verhaal over pleegzorg

mama gezocht cathy glassLucy was al elf jaar toen ze, na drie jaar van opvanggezin naar opvanggezin gestuurd te zijn, bij Cathy Glass terechtkwam. Lucy weigerde te eten en liep jaren achter in haar ontwikkeling. Iedereen was bang dat de schade onomkeerbaar was, maar Cathy had jarenlange ervaring met de begeleiding van mishandelde ­kinderen. Als het haar niet lukte tot Lucy door te dringen, kon niemand het Cathy was Lucy s laatste hoop en ze zette alles op alles om haar ­eindelijk het liefhebbende gezin te geven dat ze zo lang had moeten missen. Dan gebeurt er iets wat haar nooit eerder is overkomen: ze verliest haar hart. Van alle kinderen die ze heeft opgevangen en verzorgd, is Lucy dat ene kind dat ze nooit meer los wil laten Met ontroerende oprechtheid laat Cathy Glass zien dat ook een diep beschadigd kind een gelukkig leven kan leiden.

 

Recensie:
Mama gezocht is het emotionele verhaal van het meisje Lucy dat alles behalve een gelukkige jeugd heeft gehad. De start van haar leven is niet bepaald rooskleurig te noemen. Terwijl haar moeder hard werkt in een wasserette, ligt zij als baby alleen boven. De woonsituatie is verre van ideaal en dat enige vastigheid ontbreekt, wordt ook al snel duidelijk.

Op een dag breekt de dag aan waar Lucy’s moeder al; die tijd bang voor is geweest: Lucy wordt uit huis geplaatst. Helaas is hier ook geen sprake van langdurige vastigheid, want periodes in een pleeggezin wisselen zich af met weer thuis wonen bij haar moeder. Lucy komt in diverse pleeggezinnen terecht en dit geeft haar het gevoel dat ze nergens echt thuis hoort. Op een dag slaan bij haar de stoppen door en vertrekt boos naar haar kamer… Daar blijft ze en ze wil met niemand praten.

Maar dan komt ze na weer een overplaatsing bij Cathy terecht. Een alleenstaande moeder met twee kinderen die een ruime ervaring heeft als pleegouder. Al snel blijkt dat zij met haar geduld en begrip in staat is de muur die Lucy om zich heen heeft gebouwd stukje bij stukje af te brokkelen. Ze maakt zich hard voor het welzijn van Lucy en bereikt dat Lucy eindelijk de geborgenheid van een gezin en ergens bij horen ervaart.

Mama gezocht is een eerlijk en hartverwarmend verhaal dat nog lang in je gedachte aanwezig zal zijn na het dichtslaan van dit boek.

Mama gezocht – Cathy Glass
Waargebeurde verhalen, paperback, 336 pagina’s, Boekerij

twitterbutton.nl