Mijn opa is een boom: prentenboek over Alzheimer [recensie]

Mijn opa is een boom prentenboek alzheimer kinderen ziekte opa oma veranderen recensie review liefde illustraties terra lannoo kim crabeels in ingrid godon

Mijn opa is een boom prentenboek alzheimer kinderen ziekte opa oma veranderen recensie review liefde illustraties terra lannoo kim crabeels in ingrid godon

 

 

 

Een ontroerend voorleesboek over oud worden
Mijn Opa is een boom. Hij is groot en sterk. Als een eik van honderd jaar. Je duwt hem niet zomaar omver. Ik heb het geprobeerd. Mijn Opa moest lachen en tilde me van de grond alsof ik een veertje was. Ik gilde: ‘Wiiiiiiii!’, en: ‘Wat voor vogel ben ik, Opa?’ ‘Mijn kleine, gekke mus’, zei hij.

 

Recensie:
Hoewel het in dit boek niet wordt genoemd, gaat Mijn opa is een boom over de ziekte Alzheimer. Het jongetje in dit verhaal vertelt over zijn opa. Over de dingen die ze samen doen en over hoe veel opa nog kan. Maar dan komt er een dag dat opa eventjes zitten… mijn opa is een boom recensie review prentenboek alzheimer ingrid godon kim crabeels terra lannooAlleen dat even duurt wel ontzettend lang. De zomer gaat voorbij en opa is niet meer de man die hij altijd was. Opeens snapt het jongetje wat iedereen al die tijd al heeft gezegd: Mijn opa is een boom.

Mijn opa is een boom

Het jongetje in dit verhaal is duidelijk dol op zijn opa. Ze spelen samen en lachen heel wat af. Hij weet veel over vogels, hij is net een boek boordevol vogelweetjes. Vanaf het moment dat opa “eventjes” gaat zitten, verandert er iets. Niet alleen ontbreekt het spelen en het lachen met opa, maar ook komt het besef van het jongetje dat er echt iets is met opa. Ontroerend om te zien is dat hij zijn uiterste best doet om de opa van toen weer terug te krijgen. Alleen lukt dat helaas niet…

Tekst en illustraties

Hoewel in de tekst met geen woord gerept wordt over Alzheimer, wordt de link wel duidelijk naar voren gebracht wanneer het jongetje vraagt of opa zich iets herinnert. Hij knikt van ja, maar zijn ogen zeggen nee. De illustraties zijn licht van kleur en brengen de sfeer in het mijn opa is een boom prentenboek recensie review alzheimer kinderen ingrid godon kim crabeels terra lannoo troost ziekte liefdeverhaal goed in beeld. De opa die bijna letterlijk een boom van een vent is in het begin. Maar ook de opa die afwezig een beetje naar beneden staart. De liefde straalt van de tekeningen af, wat een grote steun zal zijn voor jong en oud..

Kinderen

Begrijpen dat je opa of oma opeens niet meer degene is die je altijd hebt gekend, is voor kinderen lastig. Het is een lastig onderwerp, maar ik denk dat dit prentenboek zeker een ondersteunende rol kan hebben voor kinderen. Het maakt het gesprek over hoe het met de grootouder gaat ook wat eenvoudiger voor zowel ouders als kinderen. Mijn opa is een boom is een prentenboek dat troost kan bieden in moeilijke tijden.

Mijn opa is een boom – Kim Crabeels & Ingrid Godon
Prentenboek, hardcover, 32 pagina’s, Terra Lannoo

twitterbutton.nl