Nederlands watermuseum: Geraakt door water

Nederlands WatermuseumHet Nederlands Watermuseum is een eigentijds en interactief museum over alle aspecten van water. Een écht doe-museum waar je bijvoorbeeld een tochtje kunt maken door het riool, een prachtige film over water kunt bekijken, waterproefjes kunt uitvoeren, maar waar je ook van alles te weten kunt komen over dijkbeheer, drinkwater, grondwater of watergebruik in Nederland en de rest van de wereld.

 

Recensie:
Het Watermuseum in Arnhem is het museum als het over water gaat. Van het water uit onze kraan naar het rioolwater en naar het grondwater. Eigenlijk alles wat je wilde weten, komt hier aan bod.
Het watermuseum is leerzaam en vooral interactief. Veel dingen kun je zelf ondervinden, waarbij uiteraard ook aan de kinderen is gedacht. Zo wordt een museumbezoek leuk voor jong en oud. 
Waterwereld
De waterwereld is een vaste tentoonstellingsruimte waar het vooral draait om het doen. Hier worden veel vragen gesteld, maar je moet zelf wel aan de slag om achter het antwoord te komen. Weet jij bijvoorbeeld uit hoeveel water je lichaam bestaat? Ga op de speciale weegschaal staan en de buis vult zich met de hoeveelheid water die zich in jouw lichaam bevindt. Het maakt je ook bewust van ons verbruik van het water. Hoeveel water verbruikt één spoelbeurt van het toilet, hoeveel water stroomt er door het putje tijdens een douchebeurt en hoeveel liter water verbruik je met de was? In de waterwereld van het watermuseum vindt je alle antwoorden op deze en andere vragen.

Nederlands WatermuseumWaterlab
Kom je met kinderen naar het watermuseum dan is het aan te raden om een bezoekje te brengen aan het waterlab (kijk voor openingstijden op de website van het watermuseum). Daar zijn regelmatig leuke extra activiteiten te doen. Reguliere proefjes zijn bijvoorbeeld van zout zeewater zwembadwater maken of een ei in water laten zweven. Tijdens schoolvakanties zijn er vaak extra kinderactiviteiten zoals haargel maken of ene sneeuwbol maken.

Watercinema
Regelmatig worden er films gedraaid in de watercinema. Op het dagprogramma staan de tijden en welke voorstellingen er draaien. Wanneer je rondloopt in het museum hoef je niet steeds zelf op de klok te kijken. Door middel van een omroepsysteem wordt de film een aantal minuten voor aanvang omgeroepen. Zo heb je nog tijd genoeg om naar de watercinema te lopen om niets van de film te missen.

Water informatie Centrum
Heb je nog niet alle antwoorden op je vragen? Neem dan vooral ook eens een kijkje in het Water informatie centrum. Hier kun je allemaal informatie vinden over actuele thema’s. Ook is hier de bibliotheek gevestigd en staan er computers die je kunt gebruiken om informatie op te zoeken.

Onze ervaring
Een bezoekje aan het watermuseum is erg leuk. Wanneer je met kinderen op pad gaat, kan een setje extra kleding praktisch zijn om mee te nemen. Naast de waterpret die kinderen binnen kunnen hebben, is er ook een waterspeelplaats buiten, die aansluit op het terras. Zeker op zonnige dagen is het hier voor kinderen dan heerlijk spelen met water.
Het leuke van het watermuseum is dat het zo interactief is. Je bent continu bezig en dat maakt het levendig en de informatie blijft vaak ook nog beter hangen. Absoluut een aanrader om en keer heen te gaan!

Nederlands Watermuseum
Arnhem

Meer foto’s van ons bezoek aan het Watermuseum vindt je hier.

twitterbutton.nl