Niets te verliezen [recensie]

Niets te verliezen Sarah Dessen Young Adult YA Uitgeverij Moon

 

 

Een nieuwe stad, een nieuwe school, een nieuwe rol. Het kan Mclean niets schelen. Sinds de scheiding van haar ouders verhuist ze met haar vader van stad naar stad. Met elke verhuizing heeft ze de kans om zichzelf opnieuw uit te vinden: als rebel, als dramaqueen, als allemansvriend. Pas wanneer ze in Lakeview terechtkomt, ziet ze een glimp van iemand die ze al jaren uit het oog was verloren: zichzelf. Haar buurjongen valt voor haar zoals ze echt is, maar de tijd dringt. Kan ze zich binden voordat het tijd is om weer te verhuizen?

 

Recensie:
Een scheiding is voor elk kind ingrijpend, maar het leven van Mclean staat sinds de scheiding totaal op zijn kop. Haar moeder verliet het gezin om een nieuw leven op te bouwen met haar nieuwe liefde. Mclean wil absoluut niets weten van het nieuwe gezin van haar moeder, dus besluit ze bij haar vader te gaan wonen. Alleen heeft haar vader een baan waarbij hij regelmatig moet verhuizen en dus moet Mclean ook steeds haar boeltje pakken en opnieuw beginnen. Ze heeft Niets te verliezen, of lijkt dat maar zo?

Niets te verliezen

In Niets te verliezen lezen we dat Mclean dat opnieuw beginnen op geheel eigen wijze doet. Op zoek naar zichzelf geeft ze zichzelf na elke verhuizing een andere naam en identiteit. Mclean en haar vader zijn goed op elkaar ingespeeld en samen zijn ze het perfecte team. Alles in en rond huis loopt op rolletjes en ze lijken allebei geen probleem te hebben met het steeds weer opnieuw beginnen.
Maar met de verhuizing naar Lakeview neemt het leven een andere weg. Heel af en toe ziet Mclean iets terug van zichzelf van voor de scheiding van haar ouders. Haar buurjongen Dave ziet dat ook en juist de karaktertrekken van de echte Mclean trekken hem aan. Maar weet Mclean eigenlijk nog wel wie ze is? Durft ze zichzelf ook te zijn?

Maar dan komt de dag waarop Mclean al die tijd heeft gewacht: het is tijd om uit Lakeview te vertrekken. Maar de vraag is of ze het nog wel een keer kan opbrengen om helemaal opnieuw te beginnen. Want Mclean is er niet meer zo zeker van dat ze Niets te verliezen heeft…

Schrijfstijl

Dit is het eerste boek dat ik lees van Sarah Dessen, maar wat een geweldige schrijfster. Niets te verliezen neemt je mee in het turbulente leven van Mclean. De personages maken iets in je los en je leeft totaal met hen mee. Naarmate het verhaal ten einde liep, volgden de emoties elkaar in rap tempo op. Een boek waar je aan het einde zeker een traantje moet wegpinken!

Bekijk op Bol.com logoNiets te verliezen – Sarah Dessen
Young Adult, paperback, 400 pagina´s, Uitgeverij Moon

twitterbutton.nl