Noos-e-jaan – Een culinaire wereldreis per fiets [recensie]

Noos-e-jaan Een culinaire wereldreis per fiets Terra Tieme Hermans Zwolle Bali reisgids kookboek recepten avonturen dromen droom wereld fiets familie(recepten) Zwolse Mosterdsoep reisavonturen land Nederland Duitsland Tsjechië Slowakije Centraal-Azië Turkmenistan Kazachstan geitenkop boek recensie review

Noosh-e-Jaan betekent ‘eet smakelijk’ in het Perzisch, maar staat letterlijk voor ‘moge het je ziel voeden’.

Wat eten mensen in Tadzjikistan? Wat zijn de dromen van jonge Iraniërs? Hoe ziet de dag van een Vietnamese visser eruit? Om het antwoord op deze en vele andere vragen te vinden, vertrok schrijver Tieme Hermans vanuit zijn woonplaats Zwolle om in twee en een half jaar naar Bali te fietsen. Overal werd hij gastvrij ontvangen en maakte hij kennis met de authentieke volkskeukens. Van krachtige Birmese curry in een verborgen tempel tot gestuntel met stokjes in pittige noedels in een Chinees betonnen keukentje.

Recensie:
Dit is geen gewoon kookboek. En ook een standaard reisgids kun je het niet noemen. Een bijzondere fietstocht, schitterende verhalen én smakelijke recepten maken Noos-e-jaan tot een boek dat je gelezen wil hebben.

Noosh-e-jaan

Tieme Hermans droomde als vanaf kinds af aan van verre reizen. In 2011 besloot hij zijn droom waar te maken: hij trok de wijde wereld in. Omdat hij langzaam wilde reizen en droomde van een nomadisch leven, pakte hij de fiets. Vanuit zijn woonplaats Zwolle fietste hij de wereld over, op weg naar Bali. Zijn avonturen, de gastvrijheid van alle mensen die hij op zijn pad tegenkwam én heerlijke (familie)recepten deelt hij in dit bijzondere boek.

Noos-e-jaan Een culinaire wereldreis per fiets Terra Tieme Hermans Zwolle Bali reisgids kookboek recepten avonturen dromen droom wereld fiets familie(recepten) Zwolse Mosterdsoep reisavonturen land Nederland Duitsland Tsjechië Slowakije Centraal-Azië Turkmenistan Kazachstan geitenkop boek recensie review Het eerste recept is – hoe kan het ook anders – een bekend gerecht uit zijn geboortestad Zwolle: de Zwolse Mosterdsoep. Reisavonturen en recepten wisselen elkaar af. Je leest steeds een stuk van de bijzondere reis en daarna krijg je een recept voorgeschoteld van het land waar je op dat moment bent tijdens de route. Naast Nederland, Duitsland, Tsjechië en Slowakije, bezoek je op deze manier ook Centraal-Azië en vind je recepten uit onder andere Turkmenistan en Kazachstan. De meeste recepten zijn lekkernijen die je zelf ook prima thuis kunt maken. Er zijn echter ook uitzonderingen, want menigeen zal de geitenkop aan zich voorbij laten gaan. Maar het verhaal (en de foto’s)  hierachter wil je zeker niet missen.

Of je nu zelf ook reislustig bent of juist helemaal niet, genieten doe je zeker van dit schitterende boek. Het reisverhaal van Tieme heb ik met veel plezier gelezen, de foto’s nemen je mee op reis en van de meeste recepten begin ik toch wel te watertanden.

Noosh-e-jaan – Tieme Hermans
Reisgids, hardcover, 96 pagina’s, Terra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *