Postcrossing – Groeten uit… [recensie]
Het doel van Postcrossing is mensen de mogelijkheid geven dat ze ansichtkaarten krijgen vanuit de hele wereld. Het enige wat je daarvoor moet doen, is zelf eerst een kaartje sturen. Voor elke verstuurde kaart, ontvang jij een ook een kaart.
Recensie:
Wanneer iemand zegt dat hij of zij een verrassing van een onbekende heeft gekregen, wordt je nieuwsgierigheid waarschijnlijk geprikkeld. Je kunt er van alles van vinden natuurlijk. Is het leuk, spannend of juist een beetje angstig? Regelmatig krijg ik een verrassing van een onbekende en ik kan je zeggen: dat is alleen maar heel erg leuk! Het is weliswaar een klein gebaar, maar dat maakt de vreugde niet minder groot.
Postcrossing
Op de foto’s hierboven zie je een rijke schare van deze verrassingen. Het gaat namelijk om ansichtkaarten die ik al ontvangen heb van over de hele wereld. Ik ben al lange tijd actief op het platform Postcrossing. Inmiddels heb ik al zo’n 250 kaarten mogen ontvangen. Op deze website maak je eenvoudig een account aan en geef je aan dat je graag een kaart wil sturen naar iemand. Je krijgt een adres en een speciale code die op de kaart geschreven moet worden. Je verstuurt een leuke kaart die je zelf uit zoekt naar de persoon in kwestie en die registreert aan de hand van de code de kaart zodra deze ontvangen is. Dan komt het leukste: jouw adres komt nu in het systeem terecht om een kaart te mogen ontvangen en de verrassing is uit welk land dat is.
Op de afbeelding hiernaast kun je zien dat de kaarten die ik heb ontvangen echt uit veel verschillende hoeken van de wereld komen. Vaak schrijven mensen ook iets in hun eigen taal (inclusief vertaling) of vertellen ze iets over het land. Een leuke manier om iets meer over andere landen te leren!
Toen ik begon met deze hobby was mijn dochter vooral geïnteresseerd in de landen waar de kaarten heen gingen en waar ze vandaag kwamen. We zochten de locaties op met behulp van haar wereldbol en we kwamen tot de conclusie dat de kaarten soms wel heel erg ver moeten reizen. Op een gegeven moment is het nieuwtje er een beetje af gegaan en wordt niet alles meer opgezocht. Wel bekijkt ze altijd de kaarten met veel plezier en moet ik vertellen wat er op beschreven staat. De landen wil ze ook nog weten en de postzegels zijn altijd leuk om te bekijken. Toch viel haar vorige keer iets op…
Ik had een kaart gekregen uit Taiwan en ze vroeg van wie ik die had gekregen. Ik noemde de naam die op de kaart stond, maar gaf aan dat ik haar verder niet kende. Dat vond ze wel heel erg vreemd… Een onbekende die een kaart stuurt? Toen begon het haar te dagen dat ik dan waarschijnlijk ook alle andere afzenders niet kende. Mmmm… Dat was toch wel heel vreemd!
Het concept vond ze wel heel bijzonder, maar ze weet het zeker: dat gaat ze later – als ze op zichzelf woont – ook doen! Het is een eenvoudige manier om leuke post te ontvangen. En wanneer je het samen met je kind doet, is het ook een hele leuke en leerzame bezigheid.
Kaarten voor Postcrossing
Natuurlijk kun je in de winkel of op tal van websites leuke kaarten vinden van leuke Hollandse vergezichten of taferelen. Maar nog leuker is om in je eigen omgeving op pad te gaan met je fototoestel en een mooie foto te maken. Laat deze bijvoorbeeld via Greetz omtoveren tot een echte ansichtkaart. Bestel ze per stuk of per set.
Een echte aanrader om zelf een kaart te ontwerpen is GoedeDoelenKaartje. Jij ontwerpt op de website een mooie (set) kaart(en) en kiest dan zelf één van de goede doelen die je wilt steunen. Voor elke wenskaart die je verstuurt via deze website, gaat er 25 cent naar het door jou gekozen goede doel. Je kunt kiezen uit 16 goede doelen. Wil je geen keuze maken? Je kunt ook kiezen om de opbrengst te verdelen, zodat elk goed doel iets krijgt.
Ik krijg zelf erg leuke reacties van mensen wanneer ze lezen dat de kaart die ik heb gestuurd een foto is die ik zelf heb gemaakt. Zo geef je het kaartje een nog persoonlijker tintje.
Het prettige aan Postcrossing is dat je zelf kunt weten hoe vaak je een kaart stuurt. In de grafiek hieronder kun je zien dat er periodes zijn dat ik erg actief ben geweest, gevolgd door periodes dat ik weer minder verstuurde. Het leukste blijft de berichtjes die je krijgt wanneer mensen jouw kaart hebben ontvangen. Vaak staat er bij de ontvangstbevestiging ook een persoonlijk berichtje. En dan is het wachten bij de brievenbus… Want een ontvangen (en geregistreerde kaart) betekend dat jouw naam en adres in het systeem komt en jij binnenkort weer een Postcrossing-kaart zal ontvangen! Maar ja… uit welk land?
Enthousiast geworden? Bezoek eens de website van Postcrossing.