Rendang [recensie]

Rendang Maureen Tan Carrera Culinair kookboek Indonesische stoofgerechten vlees vis vegetarisch traditionele regionale bereid Sumatra recepten ingrediënten rendang daging aardappels jackfruit krokant gebakken cassave bonen tofu tempé groenten vis- schaal- en schelpdieren gevogelte orgaanvlees eindresultaat lekker koken vermaken bladeren kookboeken briefjes gerechten maken tijd achtergrondinformatie origine methode bereiden conserveren basis tips aanschaf bewaren hoofdstukken gulai kalio uitleg kookfases bijgerechten sambal basisrecepten ervaring lijsten maaltijd uitzondering verkrijgbaarheid bewaarwijze smaakmakers stapsgewijs omschreven duidelijk bereidingstijd aanduiding personen minpunt mensen beginnen recensie review

Indonesische stoofgerechten met vlees, vis en natuurlijk ook veel vegetarisch.
In Rendang vind je traditionele, regionale stoofgerechten zoals ze bereid worden op Sumatra en mijn eigen recepten, met ingrediënten die ik graag gebruik. Denk aan de traditionele rendang daging, met rundvlees, maar ook allerlei andere stoofgerechten met vlees. Of een vegetarische rendang, met aardappels, jackfruit, krokant gebakken cassave, bonen, tofu, tempé en allerlei verschillende soorten groenten. Maar ook vis, schaal- en schelpdieren, gevogelte en orgaanvlees worden gebruikt – zo lang het eindresultaat maar echt héél lekker is.

Rendang Maureen Tan Carrera Culinair kookboek Indonesische stoofgerechten vlees vis vegetarisch traditionele regionale bereid Sumatra recepten ingrediënten rendang daging aardappels jackfruit krokant gebakken cassave bonen tofu tempé groenten vis- schaal- en schelpdieren gevogelte orgaanvlees eindresultaat lekker koken vermaken bladeren kookboeken briefjes gerechten maken tijd achtergrondinformatie origine methode bereiden conserveren basis tips aanschaf bewaren hoofdstukken gulai kalio uitleg kookfases bijgerechten sambal basisrecepten ervaring lijsten maaltijd uitzondering verkrijgbaarheid bewaarwijze smaakmakers stapsgewijs omschreven duidelijk bereidingstijd aanduiding personen minpunt mensen beginnen recensie review Recensie:
Ik ben gek op koken en ik kan mijzelf ook heerlijk vermaken door te bladeren door kookboeken. En overal lekker briefjes tussen stoppen bij de gerechten die ik zeker eens wil maken. Al gun ik me lang niet altijd de tijd om daar ook daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. Zeker bij gerechten die langer de tijd nodig hebben, is dat vaak het geval. Maar toch ben ik weer enorm blij met het kookboek Rendang dat nu voor mij ligt.

Rendang

Dit kookboek van Maureen Tan begint met wat achtergrondinformatie. Zo wordt uitgelegd dat Rendang van origine een methode is om vlees te bereiden en te conserveren. Het is dus niet één specifiek gerecht zoals vaak gedacht wordt. Daarna wordt er ingegaan op de basis en de meest gebruikte ingrediënten. Vergeet vooral niet het hoofdstuk “voordat je begint met koken” te lezen. Hier staan namelijk belangrijke tips in over de aanschaf én het bewaren van de ingrediënten die vaak voorkomen in dit boek.

Rendang Maureen Tan Carrera Culinair kookboek Indonesische stoofgerechten vlees vis vegetarisch traditionele regionale bereid Sumatra recepten ingrediënten rendang daging aardappels jackfruit krokant gebakken cassave bonen tofu tempé groenten vis- schaal- en schelpdieren gevogelte orgaanvlees eindresultaat lekker koken vermaken bladeren kookboeken briefjes gerechten maken tijd achtergrondinformatie origine methode bereiden conserveren basis tips aanschaf bewaren hoofdstukken gulai kalio uitleg kookfases bijgerechten sambal basisrecepten ervaring lijsten maaltijd uitzondering verkrijgbaarheid bewaarwijze smaakmakers stapsgewijs omschreven duidelijk bereidingstijd aanduiding personen minpunt mensen beginnen recensie review De recepten zijn ingedeeld in de hoofdstukken Gulai, Kalio en Rendang. Meer uitleg over deze kookfases van rendang vind je ook voorin het boek. Daarna volgen nog hoofdstukken met bijgerechten, sambal en basisrecepten.

Mijn ervaring

Wanneer je de recepten bekijkt valt één ding al snel op: de vaak enorme lijsten met ingrediënten die je nodig hebt om de maaltijd te bereiden. Vaak schrikt dit af en ik ben daar zeker geen uitzondering op. Daarom is het ook belangrijk dat je het hoofdstuk voordat je begint met koken te lezen. Verkrijgbaarheid en de bewaarwijze komen daar aan bod. Bovendien heb je veel van deze smaakmakers in de meeste recepten weer nodig.

Op de bladzijde van het recept staat links de lijst met ingrediënten en rechts daarvan stapsgewijs de bereidingswijze. Dit staat duidelijk omschreven en wanneer je dit bekijkt, vallen de enorme lijsten met wat je nodig hebt opeens best wel mee.

Rendang Maureen Tan Carrera Culinair kookboek Indonesische stoofgerechten vlees vis vegetarisch traditionele regionale bereid Sumatra recepten ingrediënten rendang daging aardappels jackfruit krokant gebakken cassave bonen tofu tempé groenten vis- schaal- en schelpdieren gevogelte orgaanvlees eindresultaat lekker koken vermaken bladeren kookboeken briefjes gerechten maken tijd achtergrondinformatie origine methode bereiden conserveren basis tips aanschaf bewaren hoofdstukken gulai kalio uitleg kookfases bijgerechten sambal basisrecepten ervaring lijsten maaltijd uitzondering verkrijgbaarheid bewaarwijze smaakmakers stapsgewijs omschreven duidelijk bereidingstijd aanduiding personen minpunt mensen beginnen recensie review Jammer vind ik dat in dit boek niet is aangegeven wat de bereidingstijd van een recept is. Ook mis ik de aanduiding voor hoeveel personen het gerecht is. Dat vind ik wel een minpunt, want dat is toch iets dat de meeste mensen wel willen weten voordat ze beginnen aan een nieuw recept.

Rendang (▶bol)
(Of koop lokaal ▶Libris)
Auteur: Maureen Tan
Genre: kookboek
Pagina’s: 184
ISBN: 9789048871292
Uitgeverij: Carrera Culinair
Release-Datum:

*Dit boek ontving ik als recensie-exemplaar in ruil voor mijn eerlijke mening.