Soepbijbel [recensie]

Soepbijbel Heleen Timmermans kookboek Carrera Culinair soepen bouillon geschiedenis benodigdheden keuken ingrediënten recepten klassiek verrassend soepliefhebbers recensie review

In Soepbijbel vind je álles over soep. In ruim 130 recepten laat Heleen Timmermans zien dat soep veelzijdig, gezond, lekker, snel, makkelijk en geschikt is voor elke dag. Van klassiekers als tomatensoep, snert, bouillabaisse en gazpacho tot originele, moderne recepten als witlof-kastanjesoep, Japanse misosoep, romige Parmezaansoep en mediterrane amandel-saffraansoep. Aan de hand van duidelijke instructies en stap-voor-stapfotografie leer je alle technieken die komen kijken bij het maken van de allerlekkerste soep, zoals bouillon trekken, roux kloppen en consommé maken. Ontdek hoe je een soep extra speciaal kunt maken met behulp van garnituren en maak de maaltijd compleet met een van de overheerlijke broodrecepten en smeersels.

Recensie:
Een kookboek boordevol soepen? Het is een behoorlijk dikke pil en dat maakt mij enerzijds nieuwsgierig en anderzijds een beetje huiverig. Wat zal er allemaal in staan is mijn grote vraag. Maar ook rijst de vraag: Zo’n dik boek alleen over soep, is dat niet wat te veel van het goede? Niet wetende wat ik allemaal kan verwachten, sla ik de Soepbijbel open.

Soepbijbel

Al snel wordt duidelijk dat je veel meer dan alleen recepten van soep in deze Soepbijbel tegen komt. Nu vind ik persoonlijk de geschiedenis niet zo interessant, maar dat is heel persoonlijk. Na een korte introductie van de verschillende soorten soep en de soepbenodigdheden die je absoluut in huis moet hebben, komen ingrediënten aan bod. Groente snijden en welke diepvriesgroente zijn geschikt voor soep?  Technieken die gebruikt worden en andere basisvragen worden beantwoord in dit boek. Daarna volgen de recepten. Klassieke recepten, maar ook zeer verrassende recepten staan in dit dikke kookboek.

Soepbijbel Heleen Timmermans kookboek Carrera Culinair soepen bouillon geschiedenis benodigdheden keuken ingrediënten recepten klassiek verrassend soepliefhebbers recensie reviewOnmisbaar bij zelf soep maken is natuurlijk de bouillon. Natuurlijk kun je naar het pakje met bouillonblokjes grijpen, maar Heleen Tmmermans laat zien dat het helemaal niet zo moeilijk is om zelf een lekkere bouillon te maken. De basisrecepten voor verschillende bouillons vind je dan ook voorin het boek. Bij de soeprecepten wordt ook verwezen naar de betreffende pagina’s, al kun je natuurlijk altijd nog een keer kiezen voor de snellere variant.

Alle recepten staan duidelijk beschreven en wie de stappen volgt, zet ongetwijfeld een heerlijke pan soep op tafel. Eenvoudige soepen, maar ook varianten met behoorlijk wat ingrediënten passeren de revue. Voor iedereen is er wel iets van zijn of haar smaak te vinden. Wel moet je echt een soepliefhebber zijn wil je deze Soepbijbel echt kunnen waarderen. Mensen die slechts af en toe een pan soep willen maken zullen het boek niet veel gebruiken denk ik. Maar voor de echte soepliefhebbers een boek waar ze jarenlang plezier van zullen hebben.

Soepbijbel – Heleen Timmermans
Kookboek, hardcover, 432 pagina’s, Carrera Culinair