Uit elkaar: voor als je ouders gaan scheiden

Uit Elkaar  Veronique PutsAcht is geboren op 8 augustus, dat is 8-8! Haar naam rijmt op zacht en op kracht. Acht lacht altijd, dag en nacht. Maar papa en mama maken steeds meer ruzie. En als ze geen ruzie maken, zeggen ze NIETS meer tegen elkaar. Acht wil alles doen om het weer goed te maken tussen hen. Maar toch zeggen papa en mama op een dag dat ze uit elkaar gaan.

Is familie dan niet voor altijd? Acht praat over de scheiding met haar vriendin en met opa en oma. Ze is boos. En soms droomt ze stiekem over een leven waarin papa en mama nog bij elkaar zijn…

 

Recensie:
Een boek voor kinderen van 6 tot 12 jaar over scheiden. Goed dat er steeds meer boeken komen voor kinderen over dit lastige onderwerp! In Uit elkaar is een jongen met de ongebruikelijke naam Acht de hoofdpersoon. Hij heeft iets met het getal acht, want hij is op acht augustus geboren, dat is nog twee keer een acht. Persoonlijk vind ik het een beetje teveel van het goede, al die achten. De datum vind ik nog wel kunnen, maar de naam van het jongetje vind ik te ver gezocht en daar blijk ik niet de enige in te zijn. Mijn dochter van zeven roept direct dat niemand zo heet. Het rijmt in het verhaal wel lekker, maar ik zie het nu van deze ongebruikelijke naam niet. In het begin stukje, waarin je struikelt over de achten, irriteert het mij zelfs een beetje. Maar goed, dat is heel persoonlijk.

Prenten
Wat mij opvalt is dat het verhaal duidelijk is geschreven, de prenten spreken tot de verbeelding. Er is veel te zien, waardoor kinderen al snel even blijven hangen op de bewuste bladzijde. Daardoor staan ze stil bij het verhaal en kunnen ze dit projecteren op hun eigen situatie. De stappen van ruzie in huis, de mededeling dat de ouders gaan scheiden en het gevoel van Acht komen hier duidelijk naar voren. Sterk gedeelte in dit boek vind ik toch wel het feit dat het jongetje Acht praat met zijn vriendin, die het toch allemaal niet lijkt te bevatten. Ik denk dat dit heel essentieel is voor kinderen in deze situatie: kinderen hebben eenvoudige kant-en-klaar-oplossingen en als kinderen niet zelf een scheiding hebben meegemaakt, kunnen ze niet inleven in de situatie, waardoor het kind zich snel onbegrepen kan voelen.

Gelukkig wordt er ook een voorbeeld aangehaald waar kinderen wel wat aan hebben, praten met oma bijvoorbeeld. Een ouder persoon, kan zich wel inleven in de situatie, wat belangrijk is voor kinderen die in een scheiding terecht zijn gekomen.

Zakelijk
Minpunt aan dit boekje vind ik wel de pagina met uitleg over diverse termen: alimentatie, omgangsregeling, vonnis, beroep en bezoekregeling. De begrippen staan in begrijpelijke taal uitgelegd, maar ik denk niet dat je kinderen met dit gegeven moet vermoeien. Laat kinderen – die in zo’n situatie toch al worden gedwongen over gewichtige zaken na te denken – lekker kind zijn. Ga niet met je kind praten over deze zakelijke kant van een scheiding. Als ik kijk naar de doelgroep vind ik dat zeker geen kost voor de jonge kinderen. Het stukje over “soms moeten kinderen ook naar de rechtbank” zou ik om dezelfde reden eigenlijk liever plaatsen in aan apart stukje aan het einde van het boek. Dan kun je het overslaan als het niet van toepassing is en juist wel lezen als een kind er wel mee te maken krijgt.

Mijn eigen verhaal
Positief vind ik dat het boek afgesloten wordt met een eigen stukje. Hier mag je kind zelf schrijven hoe hij of zij denkt over de scheiding. Persoonlijk vind ik jammer dat er niet wat meer ruimte is gereserveerd voor het verhaal van kinderen. Op een blanco gedeelte schrijven kinderen over het algemeen niet echt met kleine letters, dus dan zijn de toch al kleine stukjes zo vol. Nu staan er vier vragen, op twee naast elkaar liggende pagina’s, onder elke vraag een klein stukje om te schrijven. Eén vraag per bladzijde zou aanzienlijk meer ruimte creëren voor het antwoord van het kind.

Het boek is door de minpuntjes die ik noemde in mijn ogen meer geschikt voor kinderen in de leeftijd van tien tot twaalf jaar. Voor de jongere doelgroep zou mijn keuze uitgaan naar andere boeken die de zakelijke kant niet benoemen.

Uit elkaar – Veronique puts
Zelf lezen, hardcover, 48 pagina’s, Leopold

twitterbutton.nl