Voor eeuwig online [recensie]

Voor eeuwig online Giovanni Ziccardi Xander Uitgevers Facebook Instagram sociaal media whatsappen profielen digitale wereld internet online actueel uitvaarten selfie sporen recensie review

Dagelijks zitten we gemiddeld meer dan zeven uur op internet: we updaten ons Facebook-profiel, posten foto’s op Instagram, e-mailen, twitteren en whatsappen. We verspreiden daardoor tijdens ons leven een enorme hoeveelheid persoonlijke data. Maar wat gebeurt er met al die gegevens na onze dood? Wat als al die Facebook-profielen blijven bestaan? Binnen een paar jaar zullen onze sociale netwerken veranderen in virtuele begraafplaatsen. Giovanni Ziccardi probeert de moeilijke relatie tussen de dood en het digitale leven te ontleden. Hij ziet twee tendensen: het recht om vergeten te worden aan de ene kant, het eeuwige digitale leven aan de andere kant. Het resultaat is een ontzettend actueel, verrassend en betekenisvol boek.

Recensie:
Het is waarschijnlijk geen vraag waar je vaak bij stil staat, maar wel een belangrijke om eens over na te denken. Want nu we zo onlosmakelijk met de digitale wereld verbonden zijn, is het bijna niet voor te stellen dat er na je dood niets meer online achter blijft.

Voor eeuwig online

We weten het allemaal: wat op internet staat, gaat er niet zo maar af. Wij hebben heel wat accounts bij social media platformen en andere websites. We sturen elkaar voortdurend berichten via de digitale wereld. Maar wat gebeurt daarmee wanneer jij overlijdt?
Natuurlijk kun je op een zichtbare plek voor je toekomstige nabestaanden je sociale media accounts beschrijven en aangeven wat je wilt dat daar mee gebeurt. Maar daarmee verwijder je niet alle gegevens die online te vinden zijn over jou. Toch is dit wel een praktisch idee om aan iemand over te dragen met jouw wensen erbij. Maar vergeet dan vooral ook niet om – wanneer je wachtwoord bijvoorbeeld wijzigt – ook de gegevens voor na het overlijden aan te passen.

Maar ook het maken van selfies op alle momenten van je leven (en dus ook op uitvaarten) komt aan bod. Want ook dat soort foto’s komen steeds meer in opmars. Er zijn veel dingen in dit boek waar je zelf niet aan zou denken, maar die je wel aan het denken zetten. Het boek is nuttig voor iedereen. Standaard dingen zoals een Facebook of Instagram account zul je zelf snel wel bedenken, maar in dit boek komen ook minder voor de hand liggende dingen naar voren. Alles met de vraag of je wilt dat later je digitale sporen worden gewist of niet?

Voor eeuwig online – Giovanni Ziccardi
Non-fictie, paperback, 303 pagina’s, Xander Uitgevers