Vuurtoren Texel: bedwing de 118 treden en geniet!

Vuurtoren TexelOp de noordpunt van Texel staat de vrolijk rood geschilderde vuurtoren. Vanaf de omloop is het, op 45 meter boven zeeniveau, genieten van een adembenemend uitzicht over de Noordzee, Vlieland, de Waddenzee en Texel. Met helder weer is zelfs Terschelling te zien.

Van dat uitzicht genoten aanvankelijk alleen de torenwachters. Tot in 2003 bewaakten zij vanaf hier de kust en begeleidden het scheepsverkeer. Nu kan iedereen naar boven klimmen en kijken zover het oog reikt.

 

Recensie:
De vuurtoren van Texel is een bijzonder monument en tijdens je wandeling in deze toren kom je achter veel achtergrondinformatie. Zo staat er op de begane grond een bord waarop duidelijk staat dat de toren gebouwd is in 1864 en dat de toren bestaat uit acht verdiepingen. Als bezoeker kun je echter maar op zes verdiepingen komen. De bovenste twee verdiepingen zijn niet toegankelijk voor publiek.
De toren heeft smalle, steile trappen en in totaal moet je 118 treden op om boven vanuit het uitzicht te kunnen genieten. Passeren op de trap is niet mogelijk, daarom hebben dalende bezoekers voorrang. Op elke verdieping is ruimte voldoende om te wachten tot de trap weer vrij is.

Twee torens in één

De buitenzijde van de toren is niet de oorspronkelijke toren. Omdat de vuurtoren in de Tweede Wereld Oorlog ernstig beschadigd is geraakt, is er een nieuwe mantel om heen gebouwd ter bescherming en ondersteuning van de oude toren. Dit kun je op de vierde verdieping zien. Hier is de mogelijkheid om in de smalle ruimte tussen de binnenmuur (die beschadigd is) en de buitenmuur te lopen.
De vuurtoren is 35 meter hoog en staat op een 20 meter hoge duin. Vanaf de toren heb je een fantastisch uitzicht op ongeveer 45 meter boven zeeniveau. De vuurtoren geeft elke tien seconden twee flitsen.

Toegankelijkheid minder validen en kleine kinderen

vuurtoren texel beklimmen uitzichtDe vuurtoren heeft geen lift en is voorzien van zeer smalle traptreden. Er is dus geen mogelijkheid voor rolstoelgebruikers om de toren te “beklimmen.” Mensen die slechts ter been zijn zullen de toren beklimmen ook iets te veel van het goede vinden. Het pad naar de vuurtoren is wel toegankelijk voor rolstoelen en/of buggy’s.

Wie met kleine kinderen de vuurtoren wil beklimmen moet rekening houden dat de kinderen dragen best lastig is op de smalle treden en dat kinderen dit nog wel eens eng kunnen vinden. Maar kinderen die de traptreden wel kunnen en willen bedwingen zullen het een superleuk uitje vinden!

Souvenirs / Horeca

In de vuurtoren vind je een “machine” waar je één euro en een munt van 5 eurocent in kunt doen. Deze vijf eurocent krijg je terug, maar dan in de vorm van een leuk ovalen schildje met daarop een afbeelding van de vuurtoren. Er zijn drie verschillende mogelijkheden en die kun je zelf selecteren. Verder is bij de verkoopbalie een kleine selectie van souvenirs te koop. Denk hierbij aan sleutelhangers, pennen of kleine beeldjes van de vuurtoren. 

Er is geen horecagelegenheid aanwezig in de vuurtoren. Wel is tegenover de vuurtoren een restaurant aanwezig waar je zowel voor een hapje of drankje terecht kan als voor een complete lunch of diner.

Vuurtoren Texel

Wanneer je een bezoekje brengt aan Texel kun je – naar mijn mening – niet onder een bezoekje aan de vuurtoren uit. Het is toch iets speciaals dat je niet overal ziet. De entreeprijs vind ik acceptabel. Voordat je er aan begint staat duidelijk beneden op het bord aangegeven dat de treden smal zijn en dat de trappen steil zijn. Ook weet je direct waar je aan toe bent en dat je 118 treden op moet. De speciale vierde etage waar je tussen de twee torens in kunt lopen is heel bijzonder. Je ziet duidelijk de beschadigingen die afkomstig zijn van kogels. Om dit goed te laten zien aan het publiek is er gebruik gemaakt van verlichting die de bewuste plekken duidelijk zichtbaar maken. Het smalle rondje tussen de twee torens zal zeker bij kinderen in de smaak vallen, maar is ook erg interessant voor volwassenen om te zien. Mijn dochter was ook erg onder de indruk dat kogels die gaten / deuken hadden gemaakt in de toren. Op de zesde verdieping krijg je waar voor je geld als je naar buiten gaat. Heerlijk even rondkijken naar de wijde omtrek. Bij helder weer kun je ander wadeneilanden zien liggen. Rondom zie je bordjes met daarop welke plaatsen / eilanden je kunt zien liggen of welke zich die kant op bevinden. Zo staat er aangegeven op welk punt je naar de Noordpijl kijkt en dat er alleen maar zee tussen jou en de Noordpool bevindt… 

De klim is niet heel pittig, maar kan wat lastig zijn door de smalle en krappe treden en de steilheid van de trap. Mijn dochter vond naar beneden gaan toch wat lastig dus die ging zittend de trap af. Een dagvullend programma is het zeker niet, je kunt er ongeveer een half uur voor uittrekken maar dan heb je het wel gezien. Uiteraard is het prima te combineren met een uitje naar het strand, aangezien je dan toch al op de locatie bent.

Vuurtoren Texel

twitterbutton.nl