WatEtenWeVandaag? Hele bloemkool uit de oven [recept]
De struggle van wat eten we vandaag… Je wilt eens iets anders op tafel zetten, maar valt toch vaak terug op oude, vertrouwde recepten. Gewoon omdat het makkelijk is, omdat je weet dat iedereen het eet of gewoon omdat het snel in elkaar te flansen is. Dit keer een recept om bloemkool eens heel anders te bereiden en te presenteren, maar wat ongetwijfeld een succes zal zijn!
Na de succesvolle vegetarische nuggets van bloemkool, wilde ik nog wel eens verder experimenteren met bloemkool uit de oven. Dit keer koos ik voor een hele bloemkool te serveren. In dit recept gebruik ik piri piri kruiden, maar mocht je daar niet van houden, dan kun je dit eenvoudig vervangen door andere kruiden die wel bij jouw smaak passen.
De bloemkool kun je als groente eten, maar is op deze manier ook een prima vleesvervanger. Serveer bijvoorbeeld met aardappelen en groente of vlees.
Ingrediënten:
– hele bloemkool
– Griekse yoghurt (circa 200 gram)
– Twee theelepels piri piri kruiden
– Paneermeel
Bereidingswijze:
Haal de bladeren van de bloemkool en kook de bloemkool in zijn geheel tien tot twintig minuten. De tijd is afhankelijk van twee dingen: het formaat van de bloemkool én of je nog een beetje een bite wilt of niet.
Ik heb mijn kleine bloemkool tien minuten gekookt en toen was deze – na de oventijd – zacht maar met een lichte bite.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
Haal de bloemkool uit het water, laat even uitlekken.
Maak een sausje van de Griekse yoghurt met de kruiden. Kies de kruiden die jij lekker vind en voeg iets meer of minder toe om het helemaal naar jouw smaak te maken. Roer de kruiden goed door de yoghurt.
Bedek de bloemkool helemaal met het yoghurtmengsel. Masseer deze goed in, zodat ook alle stukjes tussen de roosjes bedekt zijn met een laagje.
Strooi daarna paneermeel over de bloemkool, zodat deze helemaal bedekt is met een dun laagje.
Zet de bloemkool in de oven voor ongeveer 40 minuten. Je kunt na deze tijd even met een prikker controleren hoe hard of zacht de bloemkool nog is. Laat eventueel de bloemkool nog wat langer in de oven staan.
Bloemkool klaar? Serveer de bloemkool in zijn geheel op een bord en snijd deze pas op de tafel aan. Zo kan iedereen een lekker stuk pakken.
Eet smakelijk!
#WatEtenWeVandaag? #HeleBloemkoolUitDeOven